Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin bankaların kazançlarını etkileyeceğine ilişkin endişelerin gevşemesi ve petrol fiyatların düşüşüyle ekonomik büyümeye ilişkin iyimserliğin artması üzerine Asya Borsaları değer kazandı.

Japonya'nın en büyük üçüncü bankası Mizuhp Financial Group Inc. yüzde 1.6 değerlendi. Japonya'nın 1 numaralı tüketici elektroniği ihracatçısı Sony Corp. ve Koreli Samsung Electronics Co., Avrupalı liderlerin Yunanistan'ı kurtarma konusunda uzlaşmaya çok yaklaşmasının etkisiyle yüzde 2'nin üzerinde yükseldi. Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Qantas Airways Ltd., petrol fiyatlarının dün yüzde 4.6 düşmesinin etkisiyle yüzde 2.2 oranına prim yaptı. Petrol ve gaz üreticisi Woodside Petroleum Ltd. yüzde 0.7 geriledi.

Yüksek petrol fiyatlarının, kırılgan büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu, bu sebeple enerji piyasalarındaki baskıyı azaltan her şeyin büyüme için iyi olduğunu belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın stratejistlerinden Nader Naeimi, "Yunanistan konusunda da, krizin yayılmasını önleme şansı bulunan her hareket, piyasalarda olumlu algılanacaktır" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 kazançla 131.84 puana ulaştı ve endeksin bu haftaki kazançları yüzde 1.7'ye genişledi. Endeks 2 Mayıs'taki yükseğinden bu yana ABD, Avrupa ve Çin'e ilişkin endişeler sebebiyle yüzde 6.7 değer kaybetti.

Hong Kong'taki Hang Seng endeksi yüzde 1.4; Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 ve Güney Kore'deki Kospi Endeksi yüzde 1.3 artış kaydetti.