Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Birliği liderlerinin, kemer sıkma tedbirleri parlamentoda kabul edildikten sonra Yunanistan'a mali destek sağlanacağını açıklamasının ardından yükseldi. Gösterge endeks on üç ayın en düşük seviyesinden sıçrama gerçekleştirdi. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri de yükseldi.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA ve UniCredit SpA, Dün Şubat ayından bu yana görülen en hızlı düşüşün ardından, banka hisselerine gelen alımlara öncülük etti. Vedanta Resources Plc ve Repsol YPF SA, emtia fiyatlarını izleyen gösterge endeksin son dört ayın en düşük seviyesibnden yükselmesinin desteği ile değer kazandı. Piyasa değeri açısından İngiltere'nin en büyük yapı-inşaat şirketi Berkeley Group Holdings Plc, karının arttığını açıklamasının ardından son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1 artarak, Londra saati ile 08:18'de 266.85 puana çıktı. Endeks böylelikle geçen haftanın kapanış seviyesine yaklaştı. Endeks halen, ABD ekonomik verilerinin beklenenden kötü çıkması ve Yunanistan'ın temerrüd endişeleri ile birlikte, Şubat ayındaki bu yılın zirvesinden yüzde 8.4 düşmüş durumda.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, dünkü yüzde 1.9'luk düşüşün ardından bugün yüzde 0.3 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 1.1'lik bir tırmanış gerçekleştirdi.

AB yetkilileri dün Brüksel'deki zirvede, Yunanistan Başbakanı George Papandreu'nun kemer sıkma tedbirlerini parlamentodan geçirmesinin ardından yardım dilimini serbest bırakacaklarını açıkladı. Yunan parlamenterler, 78 milyar euroluk (111 milyar dolar) kemer sıkma tedbirlerini 30 Haziran'da oylayacak.