Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TÜİK Hanehalkı Tüketim Harcamaları Çalışmasına göre, yeni asgari ücret ile asgari ücretlilerin, gıda için yapabilecekleri günlük harcamanın 7,74 TL olduğu belirtildi.

DİSK-AR, yeni asgari ücrete ilişkin gerçekleştirdiği araştırmada, asgari ücrete temmuz ayında yüzde 5,1 zam yapılacağı, böylece 16 yaşından büyük işçiler için asgari ücretin 28,99 liralık artışla net 658,95 lira, evli ve 2 çocuklu bir asgari ücretli için asgari geçim indirimiyle 689 lira olacağı kaydedildi.

Raporda, TÜİK 2008 Hanehalkı Tüketim Harcamaları Çalışmasında, en yoksul yüzde 20'lik kesimin harcama kalıbına göre oluşturulan harcama planında, bir asgari ücretlinin yaşamını sürdürebilmek için gelirinin sadece yüzde 33,7'sini gıda harcamalarına ayırabileceği ifade edildi.

Buna göre, asgari ücretlinin gıda harcamaları için ayda 232,26 TL harcayabileceği dile getirilen araştırmada, ''Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli temmuz ayında yüzde 5,1'lik zamlı geliri ile, gıdaya ancak 7 lira 74 kuruş ayırabilecek. Buna göre asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 1,93 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 65 kuruş düzeyinde kalmakta'' denildi.

Türkiye'ye Özgü Beslenme Kalıbı ve TÜİK Madde fiyatları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin günlük sağlıklı beslenebilmesi için Mayıs ayı itibariyle kişi başına ortalama 7,92 TL gıda harcama yapması gerektiği vurgulanan araştırmada, buna göre asgari ücretlinin, 1 kişinin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan gıda harcaması ile 4 kişiyi doyurmaya çalıştığı belirtildi.

Araştırmada, asgari ücretlinin kültür ve eğlence için ayırabildiği payın ise toplamda aylık 8,47 TL'yi bulduğuna da yer verildi.