Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), kemer sıkma tedbirlerine karşın İtalya'da borç riskinin devam ettiğini bildirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, önlemlere rağmen, İtalya'nın zayıf ekonomik büyüme hedefi nedeniyle hükümetin borçları azaltmak üzere hazırladığı planın hala önemli riskler taşıdığına dikkat çekti ve büyüme potansiyelini güçlendirmek amacıyla özel sektör yatırımlarını desteklemek için önemli reformların yapılmasının elzem olduğunu vurguladı.

S&P, 20 Mayıs'ta ülkenin ''A '' olan uzun vadeli kredi not görünümünü ''durağan''dan ''negatif''e çevirerek, ülkenin kredi notunun iki yıl içinde düşürülebileceği uyarısında bulunmuştu.

İtalya'da Bakanlar Kurulu, bütçe dengesini sağlamak için 47 milyar avroluk tasarruf paketini dün onayladı.

Hükümet, üç yıllık planla bütçe açığının bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3,9 seviyesine çekmeyi, 2014'de ise dengeye kavuşturulmasını amaçlıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, son günlerde, İtalya'nın düşük büyüme hızına ve yüksek kamu borcuna dikkat çeken raporlar yayımladılar. İtalya'nın kamu borcu GSYH'sinin yaklaşık yüzde 120'si düzeyinde bulunuyor.

Tasarruf planıyla, ticari işlemlere yeni vergiler getirilmesi planlanırken, bir yandan da genç girişimciler için vergi indirimleri öngörülüyor. İtalya hükümeti, kamu sektöründe işe alımları geniş kapsamda durdurmak isterken, bakanlıkların da bütçelerinde kesinti planlıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de 17 Haziran'da İtalya'nın ekonomik büyümesi konusundaki soru işaretleri ve kamu borcunu azaltmak için planladığı politikalardaki riskler yüzünden ''Aa2'' olan uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.