Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün üç günlük düşüşünün ardından, Çin ekonomisinin tahminlerden daha hızlı büyümesi ile birlikte durgun seyrediyor. ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri ise yükseldi.

İngiltere'nin en büyük lüks ürünler üreticisi Burberry Group Plc, ilk çeyrek satışlarının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından yüzde 5.9 yükseldi. Avrupa'nın en büyük yarıiletken ekipmanları üreticisi ASML Holding NV, ikinci çeyrek siparişlerinin şirketin kendi tahmininin altında kalması sonrası yüzde 5.6 değer kaybetti. Satışlar bakımından dünyanın ikinci büyük perakendecisi Carrefour SA, ikinci çeyrek satışlarının tahminlerin gerisinde kalmasının etkisiyle yüzde 1.3 düştü.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Londra saati ile 08:52'de 268.31 puana indi. Endeks, Euro Bölgesi'nde ülke borç krizinin İtalya ve İspanya gibi daha büyük ekonomilere sıçrayabileceği endişeleriyle, son üç seansta yüzde 2.8 düşmüştü. Gösterge endeks, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinin de yüzde 7.7 altında. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yukarıda seyrederken, MSCI Asya Paifik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Asya hisse senetleri, Çin'de ekonomi ve sanayi üretiminin analistlerin tahminlerinden daha hızlı büyümesinin ardından ralli yaptı. Çin'de gayrı safi iç hasıla yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 büyüdü. Bloomberg News'un anketine katılan 18 ekonomistin tahmininin emdaynına göre, bu verinin yüzde 9.3 çıkması bekleniyordu. Çin'in sanayi üretimi ise Haziran ayında yüzde 15.1 büyüdü. Bu rakam, Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı büyümeyi işaret ediyor.