Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, kanun yapıcıların son tarihe iki gün kala borçlanma tavanını yükseltme konusunda anlaşmaya varamamalarının ardından düşüyor. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin geçen haftadan kalan kayıplarını daha da genişletebileceğini işaret ediyor.

Morgan Stanley, Almanya'daki işlemlerde yüzde 0.9 düşerek banka hisselerindeki satışlara öncülük etti. News Corp., bağımsız sdirektörlerinin İngiltere'deki basım birimi U.K. Publishing'in yasadışı telefon dinleme olayı nedeniyle sorguya çekilmelerinin ardından yüzde 4.7 düştü. Time Warner Inc. yüzde 1.6 değer kaybetti. Halliburton Co., ikinci çeyrekte karında görülen sıçramanın ardından yüzde 1 değer kazandı.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.9 düşerek, New York saati ile 07:30'da 1,302.5 puana geriledi. Dow Jones endeks kontratı 105 puan ya da yüzde 0.8 düşerek 12,347 puana geriledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Ohio temsilcisi John Boehner, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kendisinin açıkları düşürmek konusunda çalışmasıyla birlikte, partisinin herhangi bir vergi artırımını kabul etmeyeceğini söyledi. 14.3 trilyon dolar olan borçlanma tavanını yükseltmek için son gün olan 2 Ağustos yaklaştıkça, Başkan Barack Obama, en zengin Amerikalıların ve şirketlerin yasal yollardan vergi boşluklarını değerlendirmelerini önleyecek ve hükümetin harcamalarını azaltacak bir plan konusunda anlaşmaya varılması için baskı yapıyor.

hazine eski bakanlarından Larry Summers, CNN'e yaptığı değerlendirmede, ABD'nin borçlarının temerrüde düşmesinin finans sisteminde paniğe ve uzun dönemli belirsizliğe yol açabileceğini söyledi.

“Fareed Zakaria GPS” programına katılan Summers, "Bu durum bana, alınması düşünülmeyecek bir risk gibi görünüyor" dedi ve "Aksi takdirde bir çağlayan etkisi olur ve Lehamn Brothers'ın batması bu durumun yanında çok küçük kalır" değerlendirmesinde bulundu.