Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Almanya ve Fransa'nın Yunanistan krizinin çözümü konusunda, bugünkü Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi ortak pozisyon almasının ardından dolar karşısında yükselişini üçüncü günde de sürdürdü.

17 ülkenin ortak para birini euro, Almanya ve Fransa'nın ortak pozisyonunun Brüksel'deki zirveye sunulmasından önce, yen karşısında da son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. ABD doları ise yen karşısında, ABD'de kanun yapıcıların bütçe açığını kısma ve borçlanma limitini artırma konusunda anlaşmaya varmada güçlük çekmeleri sonucu son bir haftanın en düşük seviyesine indi. Avustralya doları ise, Çin'de imalat sanayinin Temmuz ayında daralabileceğini gösteren veri sonrası değer kaybetti.

Barclays Bank Plc'nin Tokyo ofisinden Döviz stratejisti Yuki Sakasai, "Almanya ve Fransa'nın ortak pozisyon aldığı yolundaki haberler, bu ülkelerin bugünkü zirve için hazırlık yapmak istemelerini gösteriyor" dedi ve "Avrupa'nın koordineli yaklaşımından dolayı, bugünkü zirve öncesi euro satmak zor" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında, dünkü New York seviyesi olan 1.4215 dolardan, bugün Londra saati ile 06:04'te 1.4266 dolara yükseldi. Parite dün 1.4274 dolar ile 14 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında 112.52 yen seviyesine çıkarak 14 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Dolar yen karşısında 78.62 seviyesine indi ve 14 Temmuz'dan bu yana en düşük değerine ulaştı.