Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'DE BORÇ LİMİTİNİN ARTIRILMASI GECİKİYOR

ABD'li siyasetçilerin ülkenin borç limitini artırma konusundaki isteksizliği ve geç kalma ihtimalleri piyasaları baskı altında tutuyor. Cuma günü ABD'de endeksler Caterpillar'ın karının ardından karışık bir görüntü çizdiler. Dow Jones Sanayi Endeksi haftayı % 0.34 kayıpla 12.681 puandan tamamlarken, S&P 500 Endeksi ise 1.345 puandan kapandı. Teknoloji hisseleri ağırlıklı yapısıyla Nasdaq % 0.86 yükselişle günü tamamladı. Borç limitinin en azından haftasonu bir miktar çözüme kavuşacağını düşünen yatırımcılar kapanışa doğru gelen ve anlaşma olmasının mümkün olmadığını belirten açıklamalarla moral bozukluğu yaşadılar. ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 2.987'ye yükselirken Dolar Endeksi, Dolar bazlı varlıklardan kaçış eğilimiyle 74.2 düzeyine geri çekildi.

Borç limiti, ABD Federal Hükümeti'nin borçlanabileceği maksimum tutarı
gösteriyor. Şu anki koşullarda 14.2 trilyon Dolar olan limitin uzun süreli ve an az 1.5 trilyon Dolar artırılması bekleniyor. Böylece tarihte görülmemiş ABD temerrüdü gerçekleşmeyecek ve ülke piyasalardan borçlanabilecek ve yükümlülüklerini yerine getirebilecek. Sadece Ağustos ayı içinde yaklaşık olarak 497 milyar Dolar kupon ödemesi olan ülkenin başı bir yandan da derecelendirme kuruluşları ile dertte. Yüksek borçluluk sebebiyle 3 ay içinde en yüksek not seviyesi olan AAA'nın indirilebileceğini açıklayan S&P sonrasında kafalar karışık. Bu durumda global risk fiyatlamasının bir miktar değişebileceğini düşünen yatırımcılar da var, bunun bir değişikliğe yol açmayacağını düşünen yatırımcılar da. Gerçek olan ise ABD'nin borçlanma maliyetinde minik bir artışın ödemeler yapılırken büyük bir yük getirebileceği. Dolaşımda olan ABD borçlanma kağıtlarının yaklaşık yarısı yurt dışındaki yatırımcılar tarafından saklanıyor, bu da yaklaşık 4.5 trilyon Dolar'a denk geliyor. İşte bu kağıtların sahibi olan iki ülke, Japonya ve Çin'de riskler fiyatlanıyor. Çin'de meydana gelen tren kazasından sonra düşen yapımcı hisseleri ile beraber satışlar Şanghay Bileşik Endeksi'nde % 2.17 düzeyinde, Nikkei 225 Endeksi ise % 0.72 geri çekiliyor ve 10.059 puanda. Dolar / Yen 78.48'den işlem görürken Japonya'da yetkililer tarafından farklı kademelerden Yen'in değer kazanmasını önlemeye yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Güvenli liman arayan yatırımcıların gözdesi Frank ve Yen gibi para birimleri olurken böyle bir ortamda klasik olarak geri çekilen petrol ve baz metaller sabah saatlerinde düşüşte. ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 98.81 Dolar. Tarım emtiasında da hem düşen alım iştahı hem de ABD'de bazı bölgelerde sürekli yağan yağmurlar sebebiyle geri çekilmeler yaşanıyor. Altın fiyatı ise rekora doymuyor, Asya seansında 1.624 Dolar / Ons ile rekor kırılmış oldu. Diğer değerli madenlerde de yükseliş çabası spot gümüş liderliğinde görülüyor.

Yunanistan sonrasında sakin bir seyir izleyen Avrupa'da bilanço sezonu devam ediyor. Bugün gelecek ve piyasayı hareket ettirecek bir şirket bulunmazken Moody's, Fitch'in arıdından Yunanistan'ın kredi notunu indiren ve temerrüde düşmüş sayan ikinci kuruluş oldu. Euro / Dolar paritesi 1.4365'ten işlem görüyor. Bugün Almanya ve Fransa ihalelerinden başka önemli veri bulunmuyor.

İÇERİDE TL'NİN ZAYIFLIĞI İZLENİYOR

Güne Dolar'a karşı 1.70'in üstünde başlayan TL, Euro'ya karşı 2.45'e yakın ve Sepet Kur 2.0724'te. Bu hafta açıklanacak Merkez Bankası enflasyon raporu yakından takip edilecek. Özellikle fiyat gelişmeleri ve ekonomik yapının sağlığı hakkında ipuçları arayacak olan piyasa oyuncuları düşen TL'ye destek
verme zamanının gelip gelmediğine dair işaret arayacaklar. ABD borç sorunu, sayısı bakımından zirve yapmak üzere olan ABD bilançoları, Avrupa'da borç krizinin devamının gelip gelmeyeceği ve İMKB şirketlerinin bilançoları bu
hafta yatırımcıların radarında olacak gelişmeler. Bugün takip edilecek
veriler şu şekilde:

- Almanya'da Mayıs ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 11:00
Önceki: 110.1

- TCMB Temmuz ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak 14:30

- TCMB Temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 Haziran'da 76.7%

- ABD'de Texas Instruments Bilanço açıklanacak

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü