Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çarşamba günü Fed'in kararının Asya Borsalarındaki olumlu etkisinden sonra Avrupa borsaları da güne yükselişle başlamıştı.  Ancak daha sonra  Fransa'nın kredi notunun düşürülme riski söylentisi borsaları sallamaya başladı.

Fransa'nın kredi notuyla ilgili spekülasyonların yanı sıra Fransız Bankası Societe Generale'nin finansal durumuna ilişkin söylentiler de piyasalara olumsuz yansıdı.

Borsalardaki düşüşte ABD'nin ekonomik büyümesi ve Euro Bölgesi borç krizinin yayılarak borçlarını ödeyemeyecek ülkeler arasına İtalya ve İspanya'nın da gireceği endişeleri de etkili oldu.

Fransa'ya ilişkin dedikodu ve söylentiler resmi olarak yalanlansa da borsalar satıştan kurtulamadı. Fransa'nın kredi notunun düşürülme riski söylentisi gerilimi tırmandırdı.

Ancak  daha sonra üç önemli kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Fitch Ratings ve Moody's arka arkaya açıklamalar yaptı. 3 derecelendirme kuruluşu da  Fransa'nın ''3A'' olan kredi notunu teyit ederek, Fransa’nın notunu düşürmedikleri yönünde açıklama yaptı.

Fransa'nın ''3A'' kredi notunun düşürülebileceği kaygıları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tatilini yarıda keserek Paris'e döndü. Sarkozy ''ekonomik ve finansal durumu'' görüşmek için bakanlarla acil değerlendirme toplantısı yaptı.

Fransa Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili de Fransa'nın ''3A'' olan uzun vadeli kredi notunun düşürülebileceği iddialarının temelsiz olduğunu söyledi.

3 derecelendirme kuruluşu da Fransa'nın özelliklerinin 3A statüsünde bir ülke olmaya uyduğunu savundu.

Avrupa bankacılık endeksi de yüzde 6,5 düşerken, Londra borsası yüzde 3, Paris borsası yüzde 5,4 ve Frankfurt borsası da yüzde 5,1 geriledi. İtalya'da Milano borsası yüzde 6,6 ve İspanya'da Madrid borsası da yüzde 5,49 düştü.

Güne yükseliş ile başlayan İMKB de sert satış yedi. 2,653 puan gerileyen İMKB'de gün sonunda düşüş yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa korkusu Wall Street üzerinde hissedildi ve Dow Jones yüzde 4.62, Nasdaq yüzde 4.09 ve S&P 500 endeksi yüzde 4,42 düştü. ABD'de Dow Jones endeksi 10 720 puan ile Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg'in hesaplamalarına göre 22 Temmuz ile 8 Ağustos arasında ABD borsalarında 3 trilyon dolar, dünya borsalarında ise 8 trilyon dolar eridi.

Güvenli liman altının ons fiyatı ise 1800 doların üzerini gördü. Altının ons fiyatı enflasyona göre ayarlandığında 1980 yılındaki zirvenin altında kaldı.

1980 yılında altının ons fiyatı 850 dolardan satıldı. Bu değer enflasyon esas alınarak hesaplama yapıldığında bugün itibariyle 2 bin 400 dolara denk düşüyor.

Fransız bankası Societe Generale'ye yönelik ilk iddia İngiliz basınında yer almış ve İngiliz Daily Mail gazetesi, Fransa’nın en büyük bankalarından Societe Generale’nin durumunun vahim olduğunu yazmıştı.

Ancak gazete 7 Ağustos'ta yayımlanan ve Societe Generale'nin durumunun ''vahim'', muhtemelen ''felaketin eşiğinde'' olduğuna ilişkin haberin doğru olmadığını açıklayarak, bankadan özür dilediğini duyurdu.

Gazetenin açıklamasında, '' bu haberimizin doğru olmadığını kabul ediyoruz ve yol açtığımız zararlardan dolayı bankadan çekincesiz özür diliyoruz'' denildi.

Bankanın diğer bir sözcüsü ise ''piyasalarda Societe Generale ilgili bütün söylentileri kesinlikle reddettiklerini'' ifade etti. Societe Generale'den yapılan açıklamada, Fransız sermaya piyasası kurulundaki dedikodular ile ilgili bir soruşturma açılması istendi.

İşlemlerin sürdüğü sırada Fransa'nın ikinci büyük bankası Societe Generale'nin hisseleri yüzde 21'den fazla değer kaybederek 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Societe Generale'nin hisseleri gün sonunda ise yüzde 14,7 oranında düştü.