Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Yunanistan ekonomisindeki daralmanın ardından, bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi sanayi üretimi verisinde büyümenin yavaşlamasının beklenmesi ile birlikte, ikinci haftadaki düşüşünü daha da genişletti.

17 ülkenin ortak para birimi euro yen karşısında, kemer sıkma tedbirlerinin Euro Bölgesi ekonomisini yavaşlatması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği beklentisi ile son üç ayın en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda para birimleri, bugün açıklanacak olan ABD Tüketici Güveni endeksinin iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine ineceği ve bunun da yüksek getirili para birimlerine yönelik talebi düşürebileceği beklentisine bağlı olarak zayıfladı.

Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Sydney ofisinden Döviz stratejisti Greg Gibbs, "Fiyasa şimdilerde Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indireceği beklentilerini fiyatlıyor ve zaten yavaşlamakta olduğunu gördüğümüz ekonomik veriler de potansiyel olarak bir faktör olmaya başlayacak" dedi ve "Avrupa'dan gelen zayıf verilere bakmaya devam ediyoruz ve bu durum, euronun daha da zayıflayacağını işaret ediyor" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında, dünkü New York seviyesi olan1.4241 dolardan ve 5 Ağustos seviyesi olan 1.4282 dolardan, bugün Tokyo saati ile 13:18'de 1.4192 dolar seviyesine düştü. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.4 düşerek 108.96 yen seviyesine indi ve bu hafta yüzde 2.7'lik bir düşüşe hazırlanıyor. Bu, 6 Mayıs ile biten haftadan bu yana en hızlı haftalık düşüşü işaret ediyor. Dolar yen karşısında dünkü seviyesi olan 76.84'ten 76.80 seviyesine geldi.

İsviçre frangı euro karşısında yüzde 0.6 yükselerek euro başına 1.07840 seviyesine geldi ve dünkü yüzde 5'lik düşüşün bir kısmını geri aldı.

Bloomberg'in araştırmasına göre, Euro Bölgesi'nde Mayıs ayında yüzde 0.2 artan sanayi üretiminin Haziran ayında değişiklik göstermemesi bekleniyor. Euro Bölgesi Haziran ayı sanayi üretimi verisi bugün TSİ 12:00'de açıklanacak.