Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Borsası hisse senetleri, ABD perakende satışlar verisinin Temmuz ayında son dört ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ekonominin yavaşlamakta olduğu endişelerini azaltması sonucu yüksek açıldı. Bu yükseliş sonucu, üçüncü haftayı da düşüşle kapatmaya yönelen Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, bu kaybını biraz azaltıyor.

Macy’s Inc. perakende satışlardaki yüzde 0.5 yükselişin ardından yüzde 3.5 yükseldi ve perakendecilere gelen alışlara öncülük etti. Grafik chipleri üreticisi Nvidia Corp. piyasa payını Advanced Micro Devices Inc.'den alması ile birlikte, satış tahmininin analistlerin beklentilerinden daha yüksek çıkması sonucu yüzde 8.5 değer kazandı. Hewlett-Packard Co., Jefferies Group Inc..2nin hisse tavsiyesini yükseltmesinin etkisiyle yüzde 2.3 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.2 artarak, New York saati ile 09:34'te 1,187.03 puana çıktı. Amerikan hisse senetlerinin gösterge endeksi S&P 500, dün yüzde 4.6 yükselmiş ve bu haftanın kaybını yüzde 2.2'ye daraltmıştı. Dow Jones Endeksi ise 149.21 puan ya da yüzde 1.3 artışla 11,292.52 puana ulaştı.

Barclays Plc'nin Londra ofisinden hisse senedi strateji müdürü Barry Knapp, "Perakende satışlar verisi iyi çıktı" dedi ve "İlk adım ABD'de makro görünümün istikrar kazanması. Belirsizlikler ortadan kalkar kalkmaz, bu durum, sermaye piyasasının istikrar kazanmasını sağlayacak. Hisse senetleri istisnai bir şekilde ucuz ve bu bir alım fırsatı" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, Nisan ayının sonlarında gördüğü son üç yılın zirvesinden yüzde 14 düştü. Endeks 8 Ağustos'ta yüzde 18 düşmüştü. Avrupa'da borç krizinin yayılacağı ve ABD'de ekonominin yavaşlamakta olduğu endişeleri ile birlikte S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürmesinin de etkisiyle, hisse senetlerinin değeri son üç haftada yaklaşık 2.3 trilyon dolar düşmüştü.