Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, yatırıcıların olası küresel yavaşlamaya karşı varlıklarını korumak için alıma geçmeleri ile birlikte, yükselişini dördüncü günde de sürdürebilir. Çin'in büyümesinin yavaşlayacağına yönelik tahminler, küresel ekonomide de yavaşlama olacağı yolundaki beklentileri güçlendiriyor.

Spot altın fazla bir hareket göstermeyerek, Singapur saati ile 11:42'de ons başına 1,792.15 dolar seviyesine geldi. Metal gün içindeki yüzde 0.4 kaybını geri aldı. Aralık vadeli altın kontratı da güniçindeki yüzde 0.4 kaybını geri aldı ve ons başına 1,794.90 dolar seviyesine toparlandı.

Morgan Stanley ve Deutsche Bank AG, ABD ve Avrupa ekonomilerindeki zayıf genişlemenin Çin'in ihracatını olumsuz etkileyeceği beklentisi ile, bu ülke için büyüme tahminlerini aşağı çekti. Japonya'da ihracat Temmuz ayından beklenenden daha fazla düştü.

Citigroup Inc.'nin Singapur ofisinden metal araştırma müdürü David Thurtell, "Altın, ülke borç sorunları ve dünyadaki ekonomik yavaşlamaya ilişkin süregelen endişelerden faydalanıyor" dedi.

Altın vadeli kontratları dün, hızlanan fiyatlardan korunma amacıyla gelen alımların etkisi ile ons başına 1,793.80 dolara çıkarak rekor kırdı. ABD'de yüzde 0.1 artması beklenen Temmuz ayı üretici fiyatları endeksi yüzde 0.2'lik yükseliş gösterdi.

Sydney'de MF Global Australia Ltd.'den analist Andrew Gardner, son yükselişlerin hızını işaret ederek, "Altın biraz aşırı alım durumunda görünüyor" dedi ve "ABD'de ekonominin yavaşlaması ve Avrupa borç sorunu gibi şu andaki büyük sorunlar çözülene kadar, altında büyük çaplı bir düşüş ihtinali zayıf" yorumunda bulundu.