Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, artış göstermesi beklenen işsizlik başvuruları ve düşmesi beklenen öncü göstergeler verileri öncesi düştü. Öte yandan, İsveç'in finansal regülatörünün, bankaların para piyasalarındaki kilitlenmeye hazırlıksız olduklarını açıklaması da endeks kontratlarını olumsuz etkiledi.

JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley, Wall Street Journal'da çıkan bir haberde, ABD'li regülaötlerin, Avrupa borç krizinin fonlama sorunlarına neden olabileceği endişeleri ile AVrupalı büyük bankaları incelemeye aldığının kaydedilmesi sonucu, New York'taki ilk işlemlerde değer kaybetti. Veri depolama ürünleri şirketi NetApp Inc., ilk çeyrek karının analistlerin tahminlerinin altında gerçekleşmesinin etkisiyle yüzde 14 değer kaybetti.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.8 düşerek, Londra saati ile 11:28'de 1,168.2 puana indi. Dow Jones endeks kontratı ise 178 puan ya da yüzde 1.6 kayıpla 11,203 puana geriledi.

S&P 500 Endeksi, Fed Başkanı Ben S. bernanke'nin geçen yıl 27 Ağustos'ta QE2 olarak adlandırılan ikinci tur parasal genişlemenin işaretini vermesinden bu yana yüzde 28 yükseldi. Merkez Bankası'nın tahvil alımı yöntemiyle parasal genişlemeye gittiği bu program bu yılın Haziran ayının sonunda tamamlandı. Bernanke, 26 Ağustos'ta Jackson Hole, Wyoming'de katılacağı konferansta para politikasına yönelik işaretler verebilir.

Paris'te Raymond James Asset Management International'dan para yöneticisi Louis de Fels, "Ekonomik veriler çok iyi değil" dedi ve "Toparlanma beklenenin aksine güçlü değil. Piyasa Jackson Hole'a kadar belirsiz kalmaya devam edecek" yorumunda bulundu.