Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre, doğrudan yabancı sermaye girişinde gerçekleşen yüzde 92'lik artışın, Türkiye'nin yatırımlar için en güvenli limanlardan biri olduğunun kanıtı olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklama ile Haziran ayı uluslararası doğrudan yatırım girişi rakamlarını değerlendirdi.

Bu yılın Haziran ayında uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin 826 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Çağlayan, bu miktarın 427 milyon dolarının sermaye girişi, 273 milyon dolarının ise yabancıların gayrimenkul alımından oluştuğunu kaydetti.

Aynı dönemde uluslararası sermayeli firmaların yabancı ortaklarından aldıkları krediyi ifade eden diğer sermaye bileşeninin de 126 milyon dolar olduğuna işaret eden Çağlayan, bu yılın ilk 6 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 oranında artarak 6,2 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Geçen yılın aynı dönemine göre 3,2 milyar dolar daha fazla uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğine dikkati çeken Çağlayan, ''Geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen yüzde 92'lik artış, küresel olumsuzluklara rağmen, Türkiye'nin yatırımlar için en güvenli limanlardan biri olduğunun kanıtıdır'' dedi.

-SERMAYE GİRİŞLERİNİN YÜZDE 88'İ AB ÜLKELERİ KAYNAKLI-

Bu yılın ilk 6 ayında gerçekleşen sermaye girişlerinin yüzde 88'inin AB ülkeleri kaynaklı olmasının Türkiye'nin, Avrupa'nın ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim üssü olma hedefine doğru ilerlediğinin kanıtı olduğunu ifade eden Çağlayan, sektörel bazda bankacılık ve sigortacılık, enerji sektörü ve imalat sanayinin sermaye girişlerinin ilk sıralarında yer almış olmasının, Türkiye'nin hizmet ve üretim potansiyelini göstermesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Çağlayan, ''İmalat sanayi sektöründe kimya ve gıda sektörünün öne çıkması Türkiye'nin bu alanlarda hem üretim, hem de ihracat potansiyeline yansıyacaktır'' dedi.

-130 TEŞVİK BELGESİ, 3,7 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM SAĞLAYACAK-

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde, 1705 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu ve 290 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 1995 adet şirket faaliyete geçtiğini bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''Geçen yılın aynı döneminde 97 adet teşvik belgesi düzenlenmiş iken, 2011 yılının ilk 6 aylık döneminde uluslararası sermayeli şirketler için 130 adet yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. 2010 yılı için düzenlenen 97 adet teşvik belgesi için 2,4 milyar dolarlık yatırım ve 6.684 kişilik istihdam öngörülürken 2011 yılında düzenlenen teşvik belgeleri önümüzdeki 3 yıl içinde 3.7 milyar dolarlık yatırım ve 7.417 kişilik istihdam artışı sağlayacaktır.''

Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre belge adedinde yüzde 34, sabit yatırım tutarları yüzde 54, istihdamda ise yüzde 11'lik artışın söz konusu olduğunu ifade eden Çağlayan, bu artışların, Türkiye ekonomisinin uluslararası sermayeli yatırımcıların değerlendirme kriterleri açısından yeterli ölçüde güven sağlamaya ve cazibesini artıran bir yatırım yeri olmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Çağlayan, ''Bu veriler gösteriyor ki, 2011 yılında 10 milyar doların üzerinde bir doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleşecektir'' dedi.