Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik sigortasından yararlanmak için ilk bavurularını yapanların sayısı,  Verizon Communications Inc.'teki istihdam sorunlarına bağlı olarak, geçen hafta beklenmedik bir şekilde yükseldi. Verizon böylelikle işsizlik başvurularını ikinci hafta da yukarı yönde etkiledi.

İşsizlik başvuruları 20 Ağustos ile biten haftada 5,000 yükselerek 417,000'e çıktı. Bloomberg News'un araştırmasına göre, işsizlik başvurularının geçen hafta 405,000'e düşmesi bekleniyordu. Verizon'dan 8,500 işçi geçen hafta işsizlik sigortası başvurusunda bulundu. Önceki hafta bu şirketin 12,500 çalışanı başvuruda bulunmuştu.

Bu data, Verizon'daki durum bir kenara bırakıldığında, şirketlerin işçi çıkarmaları yavaşlattığını işaret ediyor. Bu da, tüketici harcamalarında düşüş olacağı yönündeki endişelerin azalmasına neden oldu. Ancak aynı zamanda, yüzde 9.1'de seyreden işsizlik oranı, istihdam piyasasındaki iyileşmenin henüz ekonomik toparlanmaya katkıda bulunmadığını gösteriyor.

Boston'da Parthenon Group'tan kıdemli ekonomist Richard DeKaser, "İstihdam piyasası idare eder konumunu sürdürüyor" dedi ve "Büyümenin hızı, işsizliği düşürmeye yetecek güçte değil" yorumunda bulundu.

Geçen hafta açıklanan işsizlik başvuruları verisi 408,000'den 412,000'e revize edildi. Bloomberg'in araştırmasına katılan 46 ekonomistin tahminleri 395,000 ile 416,000 arasında gerçekleşti.