Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda artan gerilime dikkat çeken Deutsche Bank AG'nin CEO'su Josef Ackermann, hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki şartların, 2008'in sonlarındaki finansal krizi anımsattığını ifade etti.

Frankfurt'ta Euroforum tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Ackermann, "yeni normalin özelliklerinin volatilite ve belirsizlik olduğunu" belirterek, bunun yalnıca piyasadaki gelişmelerle sınırlı olmadığını, aynı zamanda geleceğe ilişkin değerlendirmeleri de kapsadığını söyledi. Ackermann, Avrupa bankacılık sektörünün daha iyi bir sermayelendirmeye sahip ve kısa vadeli likidite bağımlılığının azalmış olmasına rağmen, tüm bu görünümün 2008'deki finansal kriz dönemini hatırlattığının altını çizdi.

2008 Eylül'ünde Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflası, kredi piyasalarının donmasına ve dünya genelinde birçok bankanın vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarılmasına sebep olmuştu.

Ackermann, Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmesi ve küresek ekonomik büyümedeki yavaşlamanın piyasalardan 5 trilyon euroyu silmiş olduğunu hatırlatarak, o düşüşe bankaların öncülük etmiş olduğunu hatırlattı.

Bloomberg'in Avrupa Bankaları ve Finansal Hizmetler Endeksi dün yüzde 5.3 düşüşle, bu yılki kayıplarını yüzde 32'ye çıkardı ve 2 yıldan daha uzun bir süredir kaydetmiş olduğunu en sert düşüşe işaret etti.