Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakan Schaeuble, bugün Federal Meclis'te başlayan bütçe görüşmelerinin açılışında yaptığı konuşmada, Yunanistan, AB ve Avrupa Merkez Bankası arasında kesilen troyka misyonunun sürdürülmesi gerektiğini, aksi takdirde Yunanistan için öngörülen diğer bir kısım yardım parasının ödenemeyeceğini söyledi.

"Yunanistan bunu bilmeli. Bu konuda fazla bir seçenek yok" şeklinde konuşan Schaeuble, Euro ülkelerinin yardımının ancak, bir üye ülkenin kendi kendisine yardım edebilmesinin sağlanması için yapılabileceğini, bu yolun zor olduğunu, kriz içinde bulunan ülkelerin, borçlarını azaltmak için çok zor kararlar almak zorunda kaldığını ifade etti.

Tüm krizlere rağmen globalleşen bir dünyada euroya ihtiyaçları olduğunu kaydeden Schaeuble, euro para biriminin kullanılmaya başlanmasından beri enflasyonun çok daha düşük olduğunu, euronun istikrarlı bir para birimi olmasından en fazla önemli bir ihracat ülkesi olan Almanya'nın faydalandığını söyledi.

Uluslararası Para Fonunun (UPF), Avrupa bankalarında büyük bir sermaye açığının ortaya çıkacağı şeklindeki uyarısını da abartılı olarak nitelendiren Schaeuble, açıklanan rakamların kısmen yanlış ve anlaşılmaz olduğunu belirtti.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Joachim Poss ise, euro krizinde Merkel hükümetinin yönünü şaşırdığını savunarak, federal hükümetin, takındığı tavırla sorunların çözümü konusunda beceriksiz olduğunu gösterdiğini söyledi.