Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Avrupa'daki borç krizininin kötüleştiğine ve ABD'de hizmet sektöründeki yavaşlamaya dair endişelerin etkisiyle geriledi. Endeks vadelilerindeki düşüş, S&P 500 Endeksi'nin 3. gününde de değer kaybedebileceğinin işaretini verdi.

Bank of America Corp. ve JP MOrgan Chase&Co. sırasıyla yüzde 4.4 ve yüzde 1.8 düştü. ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa Inc. ve ülkenin en büyük inşaat şirketi Caterpillar Inc., ekonomik büyümeye bağımlılığı en yüksek olan şirketler arasındaki düşüşe öncülük etti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bu ay yüzde 2.1 düşüşle 1,144.9 puana geriledi. Endeks, erken saatlerde yüzde 2.8 değer kaybetmişti. Dow Jones Endeksi'nde yer alan vadeli kontratlar da yüzde 1.8 kayıpla 11,005 puana düştü. Her iki kontrat da İsviçre Merkez Bankası'nın euro-frank kurunda tabanı 1.20 olarak belirlemesinin ardından düşüşlerine devam etti.

ABD piyasaları dün tatil sebebiyle kapalıydı. MSCI Tüm Dünya Endeksi İtalyan ve İspanyol tahvillerinin değer kaybetmesi ve CDS'lerin rekor seviyelere tırmanmasıyla yüzde 2 değer kaybetti. Avrupa'daki hisseler bugün geri sıçrama kaydetti ve Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

Küresel bir krizin yaşandığını söyleyen Semper Contantia Privatbank AG'nin analistlerinden Philipp Musil, bir yanda borç krizinin, diğer yanda ise resesyona ilişkin endişelerin olduğunu belirtti.