Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanyol özel televizyon kanalı Sic'e açıklama yapan Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar, Portekiz'in 2013 yılında finansmanını sağlayabilmek için piyasalara geri dönecek güçte olacağına dikkat çekerek, o zaman acil finansman dönemini geçmiş olacaklarını ifade etti.

Uyum sürecinin uzun olacağına ve 2012 yılı sonrasında da devam edeceğine işaret eden Gaspar, 2013 yılından itibaren ekonomide normalleşme koşullarının biraraya geleceğini vurguladı.

Gaspar, bu yıl yüzde 2,2, gelecek yıl ise yüzde 1,8 oranında daralacağını tahmin ettikleri ülke ekonomisinin ancak 2013 yılında yüzde 1,2 büyüme oranı ile resesyondan çıkacağını öngördüklerini belirtti.

Portekiz hükümeti, mali plan üzerinde geçen yıl yüzde 9,1 seviyesine ulaşan bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 5,9'a, 2015 yılında ise yüzde 0,5 düzeyine gerileyeceğini tahmin ediyor.

Ağır bir borç sorunuyla mücadele eden Portekiz, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) finansal dış yardım talep eden üçüncü ülke oldu. Portekiz, geçen yıl bütçe açığını ve kamu borcunu azaltmak üzere reform yapma taahhüdüyle söz konusu kuruluşlarla, 78 milyar avro değerinde kredi anlaşması imzalamıştı.

Yüksek faiz oranı nedeniyle finansal piyasalarda uzun vadeli borçlanamayan Portekiz, düzenli olarak kısa vadeli borçlanma yoluna gidiyor.