Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeler ile ABD Başkanı Barack Obama'nın 447 milyar dolarlık istihdam planı arasında kalan Tokyo Borsası, kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı seyir izledi.

Bankalar, Topix Endeksi'ni yukarı taşırken, Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 1.5 değer kazandı. SMBC Nikko Securities Inc.'in trading şirketlerinin notunu artırmasının ardından Marubeni Corp. yüzde 3.7; Toyota Tsusho Corp. ise yüzde 2.8 yükseldi. Japonya'nın 1 numaralı makine araçları kontrolleri üreticisi Fanuc Corp., Japonya'da dün açıklanan ve düşüşe işaret eden makine sipariş verilerinin etkisiyle yüzde 6.6 düşerek Nikkei 225 Endeksi'nin en büyük kaybedeni oldu.

Topix Endeksi yüzde 0.4 artışla 760.22 puana çıkarken, Nikkei 225 Endeks çok büyük değişiklik göstermesi ve günü 8,790.20 puanla kapadı. Bu hafta Nikkei Endeksi yüzde 1.8; Topix Endeksi yüzde 1.3 düştü.

Obama'nın planının beklentiler dahilinde olduğunu, bu sebeple piyasalarda olumlu bir sürpriz bir etki yaratmadığını belirten Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejistlerinden Masaru Hamasaki, Avrupa'daki politika yapıcıların enflasyon uyarılarını azalttığını, bunun da piyasalarca beklenen bir şey olduğunu söyledi.