Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın temerrüde düşme ihtimaline karşı Almanya'nın hazırlıklara başlaması, tahvillere ilişkin riskleri 2 yılın en yüksek seviyeye çıkarırarak Asya Borsalarına değer kaybettirdi; euro da yen karşısında 2001'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Emtia üçüncü gününde de düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi saat 12:25 itibariyle yüzde 2 değer kaybederken, Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki vadeli kontratlar da yüzde 1 düştü. ABD'de 10 yıllık hazine kağıtlarının getirisi 4 baz puan yükseldi. S&P'nin emtia endeksi S&P GSCI, petrol ve bakırın öncülüğünde yüzde 1.2 değer kaybetti. Yen karşısında yüzde 0.6 düşüşle 105.29'e gerileyen euro, dolar karşısında da yüzde 0.5 kayıpla 1.3583 seviyesinden işlem gördü. CDS'leri gösteren Markit iTraxx Asya Endeksi de Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Almanya'da Merkel hükümetinin yetkilileri, Yunanistan'ın iflas ihtimaline karşı Alman bankalarının zararlarını azaltmanın yollarını tartışıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de bu hafta Yunan tahvillerinden kaynaklanan risklere yüksek düzeyde maruz kalan önde gelen Fransız bankalarından BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole'ün kredi notunu düşürebilir.

Durumun daha da kötüye gittiğini söyleyen BNP Paribas'ın Asya hisseleri araştırmacılarından Erwin Saft, daha büyük ekonomilerin krize sürüklenmeye başladığını, ancak henüz piyasaların bunu yeterince fiyatlamadığını belirtti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki kayıplar artıyor. Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 2; Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 3.4 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 3.3 aşağıda seyrediyor. Güney Kore, Çin ve Tayvan borsaları ise bugün tatil sebebiyle kapalı.

NYMEX'te işlem gören Ekim vadeli petrol kontratlarının varili yüzde 1.5 düşüşle 85.91 dolardan işlem gördü.

Bakır da Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin talepleri aşağı çekmesiyle 2. gününde de değer kaybetti ve son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Londra Metal Borsası'ndaki 3 aylık bakır kontratlarının metreküp fiyatı 8,735 dolara geriledi.

Çin'in ithalatlarının rekor seviyeye işaret etmesi ve borç verme oranlarının yeniden sıçrama kaydetmesi, Asya borsalarındaki kayıpları sınırlandırdı.