Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine ve borç krizinin Avrupa'da yayılacağına yönelik endişelerin derinleşmesi Avrupalı bankaların değerlemesini Lehman Brothers'ın iflası zamanından bu yana görülmemiş olan seviyelere düşürdü.

Bloomberg'in 46 bankayı kapsayan endeksi, defter fiyatının yüzde 0.58 katı üzerinden işlem görüyor. Bu oran Lehman Brothers'ın batışının ardından piyasaların dibe vurduğu Mart 2009'dan bu yana en ucuz değerlemeye işaret ederken, yatırımcıların, şirketlerin varlıklarına, söylenenin yarı fiyatında değer biçtiğinin de sinyalini vertiyor. Barclays Capital'in analistlerin göre, değerlemeler, bazı bankaların olası bir iflas karşısında alabileceği hasarı da yansıtıyor.

Avrupa'daki borç krizinin bir bankacılık krizine dönüşmeye başladığına yönelik algıların arttığı esnada, G-7 ülkelerinin maliye bakanları Fransa'nın Marsilya kentinde bir araya geldi.

Yunanistan'ın hazine tahvillerini elinde bulunduran bankaların gücüne ilişkin şüpheler tırmanırken, borçlanma maliyetleri rekor seviyeye ulaştı. Endeksler aynı zamanda bankaların birbirlerine borç vermelerindeki isteksizliğin de son 2.5 yılın en yüksek düzeylerinde seyrettiğine de işaret ediyor.

Politikacıların Yunanistan'ın temerrüde düşme ihtimali ve bankaların yeniden sermayelendirilmesi konularını tartışması gerektiğini savunan Londra'daki Helvea Ltd.'ın analistlerinden Peter Thorne, insanların güvenini kazanmak için bankaların finansal istikrarının ve gücünün artırılması gerektiğini belirtti.

Deutsche Bank AG'nin CEO'su Josef Ackermann da 5 Eylül'de piyasaların görünümünün 2008'in sonlarındaki dönemi hatırlattığını söyleyerek, siyasilere yeni bir finansal krizi önlemek için harekete geçmeye çağırmıştı.