Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc. Amerikan bankalarının 3. çeyreğe ait kâr tahminlerini ortalama yüzde 45 düşürdüğünü açıkladı. Citigroup, gerekçe olarak dünya genelinde hisse senetlerinde görülen düşüşün ve kredi piyasalarındaki yüksek volatiliteyi göstererek, bu gelişmelerin işlem ve yatırım bankacılığının kazançlarını azaltacağını söyledi.

Citygroup analistlerinden Keith Horowitz öncülüğünde 11 Eylül'de yazılan rapora göre, Morgan Stanley 3. çeyrekte hisse başına 25 cent; Goldman Sachs ise 10 cent kâr açıklayacak. Morgan Stanley ve Goldman Sachs için daha önceden öngörülen tahminler sırasıyla 36 cent ve 2.70 dolardı. Citigroup analistleri, ABD'nin en kârlı bankası JP Morgan Chase&Co.'nun kâr tahminini de hisse başına 1.26'dan 1.17 dolara çekti.

ABD'nin en büyük bankası Bank of America'nın 3. çeyrek kâr tahminleri  ise, bankanın China Construction Bank Corp'taki hisselerini satışı göz önünde bulundurularak, 18 centten 61 cente yükseltildi.

Banka, önümüzdeki 2 yılın kâr tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini açıkladı. Bankanın değerlendirmelerinde düzenlemelere ilişkin belirsizlik ve yeni sermaye zorunluklarına da dikkat çekildi.

Avrupa'daki borç krizi ve ABD'nin ekonomik büyümesine ilişkin endişelerin etkisiyle MSCI Dünya Endeksi Mayıs'tan bu yana toplamda yüzde 20 değer kaybetti.

Yatırımcıların, kâr tahminlerindeki revizyonun boyutunu önemsemeyeceğini belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejistlerinden Shane Oliver, Citigroup raporunun zamanlamasının oldukça kötü olduğunu savundu.

Citigroup analistleri aynı zamanda 3. çeyrekteki operasyon ortamının oldukça zorlu olduğunu, ABD'deki volatilite, euro paritesi, kredi piyasaları, ekonomik yavaşlama ve sonuçsuzlukların yatırımcıların güvenini baskıladığını savundu.