Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İthalatın rekor kırması ve yeni borç vermelerin artmasıyla Çin Hükümeti'nin para politkasındaki sıkılaştırmaları artırabileceğine dair endişeler Çin hisselerine değer kaybettirdi. Şanghay Bileşik Endeksi 14 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Industrial&Commercial Bank of China Ltd. ve China Construction Bank Corp., Beijing News'in Çin Merkez Bankası'nın likidite önlemleri kapsamında büyük bankalara tahvil sattığına yönelik haberi üzerine değer kaybetti. Emtia şirketleri arasında en çok değer kaybedenler Jiangxi Copper Co. ve Aluminium Corp. of China Ltd. olurken, 2 şirket yüzde 1.8'in üzerinde düştü. Warren Buffett'in Berkshire Hathaway Inc. şirketinin ortak olduğu otomobil üreticisi BYD Co., tahvil ihraç planının etkisiyle rekor düşük seviyeye geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 düşüşle 2,461.35 puandan işlem gördü. Geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 değer kaybetmiş olan endek, 16 Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesine yöneldi. CSI 300 Endeksi de yüzde 1.6 kayıpla 2,706.50 puana geriledi.

Çin ekonomisinin sert iniş yapma riskinin çok düşük olduğuna dikkat çeken Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, buna rağmen enflasyonun yeniden sıçrama ihtimali ve Avrup'daki borç krizinin kötüleşmesinin yatırımcılar üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti. Wu Kan, sıkı para politikasının gevşetileceğine ilişkin sinyallerin de olmadığını, bu sebeple hisselerin bir dip daha yapabileceğini belirtti.

Çin Borsası bugün tatilin ardından açıldı. Çin borsasının kapalı olduğu sürede MSCI Asya Pasifik Endeksi, Yunanistan'a ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 2.3 değer kaybetti.

İtalyan Hükümeti'nden bir yetkili, Çin ve İtalya'nın Euro Bölgesi'nde yapılabilecek yatırımlar üzerine görüştüğünü açıkladı.