Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın, bütçe açığını denkleştirmek için Çin'den tahvillerini satın almasını ve İtalyan şirketlerine yatırım yapmasını istediği haberiyle güne artıda başlayan piyasalar, ardından gelen haber akışıyla eksiye geçti. Borsaların eksiye geçmesinde, Fransız BNP Paribas'ın ABD doları cinsinden fonlama bulmakta zorluk çektiği haberi etkili oldu.

Avrupa'daki krizin çözümüne dair adımlar atılması ve BNP Paribas haberinin doğru olmadığına dair gelen açıklamalarla Avrupa borsaları banka ve sigorta şirketlerinin öncülüğünde 2 yılın en düşük seviyesinden yükselişe geçti.

Erken saatlerde BNP Paribas haberiyle yüzde 2'den fazla satışın yaşandığı Avrupa'da gösterge Stoxx 600 endeksi yüzde 0.7 yükselerek 220.5 puan oldu. Alman DAX Endeksi yüzde 1,7 değerlenirken İngiliz FTSE 100 ise yüzde 0.67 prim yaptı. Gün boyunca düşen banka hisselerinde de ilerleyen saatlerde yükselişler görüldü.

NEW YORK BORSASI KARARSIZ AÇILDI

Yatırımcıların Avrupa'daki gelişmeleri izlediği günde ABD borsaları da güne ufak değişimle başladı. S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 arttı ve 1,163.57 puan oldu. Endeks, son 3 günde yüzde 3 değer kaybetmişti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,22 azalarak 11.036,67 puana geriledi.

Avrupa'da kriz konuşulurken, güvenli liman altına olan talebin artmasıyla altın fiyatları yükseldi. Aralık teslim altının ons fiyatı New York Comex'te 12.40 dolar yükselerek 1,825.70 dolar oldu. New York'ta petrolün varil fiyatı da 89.15 dolara kadar yükseldi.

Küresel piyasalardaki haber akışıyla İMKB'de gün içerisinde yükseliş ve düşüşler görüldü. Güne artıda başlayan endeks, daha sonra gelen banka haberleriyle küresel piyasalara paralel olarak eksiye geçti. Ardından toparlayan ve artıya dönen endeks şu anda 1,89 primli. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi 8.12'ye kadar yükselirken Dolar ise Türk Lirası karşısında 1,7720'ye geriledi. Euro da TL karşısında 2,4288 seviyesinde.