Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Polonya’nın Wroclaw kentinde yapılan ve AB Maliye ve Ekonomi bankalarını buluşturan 2 günlük Ecofin toplantısı önemli bir karar alınamadan sona erdi. Toplantıda mali işlem vergisi konusunda da görüş birliği sağlanamadı.

Mevcut ekonomik krize çözüm olarak sunulan yeni vergi, hisse senetleri alım satımı da dahil, her çeşit mali işlemden vergi alınmasını öngörüyordu.

Toplantıya ilk kez katılan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın, Avrupa finansal istikrar fonu EFSF'in büyüklüğünün artırılması ve Avrupalıların tek ses olarak konuşmaya başlaması talebi de Avrupalı bakanların tepkisiyle karşılaştı.

Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi ile ilgili özel konuları bölgenin dışından biriyle müzakere etmeye hazır olmadığını belirterek, ''Euro Bölgesi üyesi olmayan biriyle EFSF'nin genişletilmesini ya da artırılmasını müzakere etmiyoruz'' dedi.

Daha fazla mali teşviği reddeden Juncker, Euro Bölgesi’nin önceliğinin mali konsolidasyon olduğunu söyledi. Juncker.

Ecofin toplantısı için hazırlanan bir raporda da, bankaların sermayelerini artırması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, ''güçlü piyasa baskısı göz önüne alındığında ve birçok bankanın istikrarı konusundaki şüpheleri gidermek için banka kaynaklarının daha fazla güçlendirilmesinin bu safhada tavsiye edildiği''  ifadelerine yer verildi.

Ecofin toplantısından borç krizi içerisindeki Yunanistan için ise beklenilen sonuçlar çıkmadı ve AB Maliye Bakanları bu kez Yunanistan'ın 8 milyar euroluk 6'ıncı taksitini erteledi.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın maaş ödemeleri için ihtiyaç duyduğu taksidin ödemesinin Ekim’in ortasını bulacağını söyledi.

Juncker de “Yunanistan'a mali yardımın bir sonraki diliminin verilip verilmemesine ekim ayında karar verilecek” dedi.