Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası'nda hisse senetleri, Başbakan Wen Jiabao'nun enflasyonla mücadele için tedbirler alınacağını açıklaması ve yeni halka arzların mevcut hisse senetlerine yönelik talebi düşüreceği beklentilerine bağlı olarak, son 14 ayın en düşük seviyesine indi.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Poly Real Estate Group Co. hisseleri, Çin'de birinci el konut fiyatlarının tüm kentlerde artmasının para politikasının daha da sıkılaştırılacağı beklentilerini artırması sonucu, banka ve gayrımenkul geliştirme şirketlerinin hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Sinoma International Engineering Co., Çin'in en büyüğü Sinohydro Group Ltd.'nin planlanan halka arzının fonların diğer inşaat şirketlerinden çıkmasına yol açacağı yolundaki endişelere bağlı olarak yüzde 2.7 değer kaybetti.

Shanghai Securities Co. stratejisti Tu Jun, "Yaklaşan büyük halka arzlar, piyasadaki büyük düşüşün ve azalan likiditenin temel nedeni" dedi ve "Fon sağlamak için iyi bir zaman değil, ancak hükümetin sıkı para politikası şirketlere başka bir seçenek bırakmıyor" yorumunda bulundu.

Çin Borsası'ndaki büyük şirketleri içeren Şanghay Bileşik Endeksi 35.44 puan ya da yüzde 1.4 düşerek, 13:02 itibariyle 2,446.90 puana geriledi. Endeks bu hareketi ile birlikte, 16 Temmuz 2010'dan bu yana en düşük kapanışını yapmaya hazırlanıyor. Endeks geçen hafta yüzde 0.6 düşmüş ve son dokuz haftanın sekizinde kayıp yaşamıştı. CSI 300 Endeksi ise bugün yüzde 1.6 düşerek 2,691.45 puana indi.

Şanghay Endeksi, geçen yılki yüzde 14'lük düşüşünün ardından, hükümetin enflasyonla mücadele için para politikasını sıkılaştırması sonucu bu sene yüzde 13 geriledi. Endeks değerlemesi, şirket ka tahminleri toplamının 11.3 katı seviyesine indi ve rekor seviyeye geriledi.