Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, yavaşlayan küresel ekonomik büyümeye bağlı olarak, 1998'den bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Asya paralarına gelen bu güçlü satışlar, bölgede bazı merkez bankalarının düşüşü durdurmak için piyasaya müdahale etmesine neden oldu.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Fed'in ekonomiye yönelik "ciddi aşağı yönlü riskler" olduğunu açıklaması ve Çin'de satınalma yöneticileri endeksinn ihracat siparişlerinde ve üretimde düşüşler olduğunu göstermesinin etkisi ile dün son 10 ayın en düşük seviyesine indi. Güney Kore Maliye Bakanı bugün yaptığı açıklamada, para birimi wonun Şubat 2009'dan bu yana en hızlı haftalık düşüşünü göstermeye hazırlandığı bir ortamda, Döviz piyasasına istikrar kazandırmak için harekete geçileceğini söyledi. Endonezya Merkez Bankası'nın dün piyasada kalacağını açıklamasının ardından, rupiah bugün yüzde 2 değer kazandı.

Won bir haftalık sürede yüzde 6.8 düşerek doalr karşısında, Seul saati ile 11:58'de 1,193.15 seviyesine indi. Hindistan para birimi rupeeyüzde 4.7 düşerek 49.605, Tayvan doları yüzde 3.5 ile Ocak 1998'den bu yana en hızlı düşüşünü göstererek 30.645 ve Malezya'da ringgit yüzde 3.1 düşerek 3.1775 seviyelerine geriledi.

Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Bangkok ofisinden trader Kozo Hasegawa, "Yavaşlayan ekonomiye yönelik endişeler yoğunlaşıyor ve yatırımcılar artan bir şekilde riskten kaçıyor" dedi ve "Bu durum bölgenin ihracat görünümünü olumsuz etkiliyor ve bölge para birimleri üzerinde baskı oluşuyor. Bazı merkez bankaları piyasada olabilir, ancak aşağı yönlü baskı güçlü kalmaya devam ediyor" yorumunda bulundu.

Piyasa verilerine öre, küresel fonlar Kore ve Tayvan Borsalarında bu hafta net 1.4 milyar dolar satıcı durumundaydı. IMF bu hafta, 2011 ve 2012 yılları için küresel büyüme tahminini sırasıyla yüzde 4.3 ve yüzde 4.5'ten her iki yıl için yüzde 4'e düşürdü.