Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi ve Almanya'da perakende satışlar verilerinin küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu endişelerini artırmasından dolayı düşüyor. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, bu düşüşle birlikte, son bir yılın en hızlı haftalık kazancını daralttı. Asya hisseleri ve ABD endeks vadelileri de aşağı yönde hareket etti.

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank AG, Handelsblatt'ta, yıllık kar hedefini düşürebileceği yolunda çıkan bir haber sonrası yüzde 3.2 düştü. Metro AG, Almanya'da perakende satışların Ağustos ayında son dört yılın en hızlı düşüşünü göstermesinin etkisi ile yüzde 1.7 değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.1 düşerek, Londra saati ile 08:09'da 226.3 puana indi. Endeks bu hafta, politika yapıcıların borç krizini kontrol altına alma yolunda çabalarını artırmaları ve ABD'de istihdam ve büyüme verilerinin beklenenden daha iyi çıkmasının ardından, yüzde 4.7 ile Temmuz 2010'dan bu yana en hızlı haftalık çıkışını gerçekleitirdi. Ancak bu yükselişlere karşın, endeks halen yüzde 17'lik düşüşle, 2008'den bu yana en hızlı çeyrek dönem kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Ayrıca gösterge endeks, Eylül ayında yüzde 4.7 düştü ve ard arda beşinci ayını da düşüşle kapatmaya yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün, Çin'de imalat sanayinin üçüncü ayda da daralmayı sürdürmesinin ardından yüzde 0.8 düştü. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı ise, bugün açıklanacak olan ABD tüketici harcamaları ve işletme aktiviteleri verilerinin olumsuz çıkabileceği beklentileri ile yüzde 1'lik bir kayıp yaşadı.