Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yolun sonuna yaklaşıyor. Yunanistan'ın temerrüte düşmesine izin verilip verilmeyeceğinden, çöküşün nasıl yönetileceğine kadar, iki liderin uzun süredir önlediği soruları, artık cevaplaması gerekiyor. Avrupalı liderlerin bankaları güçlendirmek ve Yunanistan'ın borç yükünü azaltmak için çözüm bulmasına ilişkin baskılar da artıyor.

Yunanistan'ın 10 milyon doları bulan 5 yıllık varlıklarını sigortalamanın bedeli 6 milyon dolar, artı her yıl 100 bin dolara karşılık geliyor. Yunanistan'ın temerrüte düşme ihtimali de yüzde 91 olarak gösteriliyor.

Almanya Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı'nın 2 gün sonraki ikili zirvelerinin öncesinde Merkel, yatırımcıların kesin gözüyle baktığı temerrüt ihtimaline karşı hazırlanma ihtiyacından bahsetti. Sarkozy ise ülkesinde bankaların ciddi risklere sahip olmasından ötürü Yunanistan'ın temerrüte düşürülmemesi gerektiğini savunuyor.

Almanya'nın Yunanistan'ın temerrütüne ilişkin tarışmasının yalnızca Almanya'yı kapsadığını, bunun Avrupa'nın şu anki tartışması olmadığını belirten eski Almanya Maliye Bakanı ve Sant'Anna School of Advanced Studies'in politik ekonomi profesörlerinden Stefan Collignon, Avrupa'nın geri kalanının temerrütün önlenmesine odaklandığını söyledi.

Euro/Dolar paritesi 9 ayın en düşüğünde seyrederken, Merkel ve Sarkozy 9 Ekim'de Berlin'de bir araya gelecek. Fransa'nın 10 yıllık hazine kağıtlarının getirisi, Almanya'nın 10 yıllık tahvillerinin 81 baz puan üzerinde, rekor seviyede seyrediyor.

Yunanistan'ın 10 yıllık hazine tahvilleri ile benzer vadeli Almanya'nın kağıtları arasındaki getiri farkı yüzde 21.4'e ulaşıyor.