Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi Çin'deki sıkı para politikalarına ilişkin endişelerin Çin Borsasını aşağı çekmesiyle, Avrupalı liderlerin "borç krizini çözme" sözü gölgelendi. Gelişen piyasa hisseleri, geçtiğimiz hafta kaydetmiş oldukları Mayıs 2010'dan bu yana en büyük 3 günlük rallinin ardından düştü. Çin'deki 1 haftalık tatil süresinde konut satışlarının düşük gelmesi ve Çin'in akaryakıt fiyatlarında indirime gitmesinin ardından Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 ve Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 değer kaybetti. Güney Kore, Filipinler ve Hindistan'daki borsalar ise yukarıda seyretti. Tayvan borsası tatil sebebiyle kapalı.

Shanghai Securities News'in bugünkü haberine göre, Çin Merkez Bankası bir kez daha önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu tekrarladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 3 Kasım'daki zirvede Avrupalı bankaların yeniden sermayelendirilmesine ve Yunanistan'daki borç krizinin çözümüne ilişkin bir yol haritasını açıklayacaklarını belirtti. Belçika Dexia SA'yı kötü varlıklarından kurtararak, mevduat sahiplerine teminat sağlayacak.

"Çin'deki sıkı para politikalarının devamını bekleyin" diyen JP Morgan Chase&Co.'nun Asya ve gelişen piyasalardan sorumlu stratejisti Adrian Mowat, Avrupa'nın daha iyiye gitmeden önce daha da kötüleyeceğine inandıklarını, ancak bunun sonuç itibariyle büyük bir alım fırsatı yaratabileceğini belirtti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 7 Ekim'de sonlanan haftada Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümü için adımlarını hızlandırmasıyla 28 Mayıs 2010'dan bu yana en büyük 3 günlük sıçramasını kaydetti. Endeks bu yıl yüzde 23 değer kaybetti.