Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senedi piyasalarındaki yükselişin yüksek getirili varlık talebini canlandırması ve ABD'deki istihdam verilerinin Asya'daki ihracat görünümünü parlatmasıyla Asya paraları, Malezya ringgiti öncülüğünde artış kaydetti.

Verilere göre deniz aşırı yatırımcılar 7 Ekim'de sonlanan haftada sattıklarının 601 milyon dolar üzerinde Güney KOre, Tayvan ve Tayland hissesi satın aldı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD'de Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdamın Eylül'de 103 bin arttığını gösteren verilerin ardından dördüncü gününde de değer kazandı. Çin'de yuan ABD'nin yuanın değerinin düşük olduğunu söylemesinin ardından son 11 ayın en büyük sıçramasını kaydetti.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 değerlenerek 115.44 puana yükseldi. Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.6 primlenerek 3.1405'e; Güney Kore wonu yüzde 0.4 artışla 1,173.68'e ve Filipin pezosu yüzde 0.4 kazançla 43.39'a çıktı. Yuan, dolar karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 6.36'dan işlem gördü.

Piyasaların ABD verilerini fiyatlaması sebebiyle, Asya paralarındaki kazancın sınırlı olacağına dikkat çeken Kookmin Bank'ın Döviz işlemleri müdürü Roh Sang Chil, Avrupa'ya ilişkin endişeleri sınırlı kazançların gerekçesi olarak gösterdi.

Avrupa'da Fitch Ratings, İspanya ve İtalya'nın kredi notunu, iki ülkenin finansmanlarını düzeltmekte zorluk yaşayacağını belirterek düşürdü. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel'le birlikte düzenlediği basın konuşmasında Yunanistan'daki borç krizinin çözümüne dair bir tarih verdi. Sarkozy, 3 Kasım'daki G-20 zirvesinde bir yol haritası açıklayacağını söyledi.