Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin yayılması riskiyle karşı karşıya bulunan İtalya'da sanayi üretimi Ağustos'ta son 10 yılın en büyük sıçramasını kaydetti. Sanayi üretim verileri, İtalya'nın 3. çeyrekte daralmayı önleyebileceğinin de sinyalini vermiş oldu.

İtalya'da sanayi üretimi Temmuz'da yüzde 0.3 düşmesinin ardından Ağustos'ta yüzde 4.3 büyüme kaydetti. Ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0.2 olacağın yönündeydi. Sanayi üretimi yıllık bazda ise yüzde 4.7 yükseldi.

İtalya'da sanayi faaliyetlerinde belirgin bir şekilde düşüş trendinin bulunduğunu, bu sebeple bu sıçramanın şaşırtıcı olduğunu belirten Londra'dali Newedge Strategy'nin ekonomistlerinden Annalisa Piazza, bunun bir tür teknik düzeltme olarak algılanmasının gerektiğine, gerçek ve somut bir sıçrama olmadığına dikkat çekti. Piazza, ancak bunun GSYH büyümesine katkı sağlayacağını ve ekonomiyi 3. çeyrekte daralmaktan kurtaracağını söyledi.

İtalya'nın GSYH'sı 2. çeyrekte yüzde 0.3 büyüme kaydetti. İtalya'nın kredi notu başta Standard&Poor's olmak üzere, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından indirildi.