Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizi konusunda çözüme ulaşacağı beklentisi ve bu durumun petrol talebini artıracağına dair iyimserlikle New York'ta petrol fiyatları dördüncü günde de yükseldi.

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bankacılık krizini çözmek için bankaların yeniden sermayelendirilmesi gerektiği konusunda anlaşmasıyla vadeli petrol kontratları yüzde 2.1 oranında arttı. Euro da dolar karşısında değer kazandı.

7 Ekim'de açıklanan verilerde ABD'de Eylül ayında tarım dışı istihdamın beklenenden fazla arttığı görülmüştü. Dün OPEC'in İran temsilcisi Muhammed Ali Katibi, OPEC'in Aralık ayındaki toplantıda petrol üretim hedeflerini değiştirmeyeceğini bildirdi.

VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov yazdığı bir e-mail'de, "Ham petrol euro bölgesinin kurtulacağına dair 'büyük umutlar' nedeniyle artıyor" ifadelerini kullandı.

Kasım teslim ham petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 1.74 dolar yükselerek 84.72 dolar oldu. Batı Teksas tipi petrol geçen hafta yüzde 4.8 değer kazanarak 4 Mart'ta sona eren 5 günden bu yana en büyük artışı kaydetmişti. Fiyatlar bu yıl yüzde 8.2 değer yitirdi.