Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) yönetim ilkelerine ilişkin beklenen tebliğ yayımlandı. SPK'nın dün gece yolladığı tebliğ, İMKB 30 şirketlerine bağımsız üye atanmasında şeffaflığın artırılmasını öngörüyor. Tebliğe göre, İMKB 30 şirketlerinin yönetim kurullarının üçte biri bağımsız üyelerden oluşacak ve bugünden itibaren uygulanacak olan düzenleme tüm İMKB 30 şirketleri için zorunlu olacak. Tebliğde, düzenlemenin İMKB 30 bankalarını kapsamayacağı belirtiliyor.

Bir SPK yetkilisi, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, bugün itibariyle yürürlüğe girmiş olan tebliğdeki kurallara bütün şirketlerin uyması gerektiğini söyledi. SPK yetkilisinin açıklamasına göre, tebliğ zamanla İMKB 30 dışındaki şirketler için de geçerli olacak.

Habertürk gazetesi yazarlarından Yavuz Semerci ve İbrahim Haselçin, SPK'nın bağımsız üyelere yönelik yayınladığı tebliğin devrim niteliğinde olduğunu, SPK'nın küçük yatırımcıları korumak üzere tarihinin en önemli adımını attığını söyledi.

TURKCELL'DE GENEL KURUL BEKLENMİYOR

SPK'nın yönetim kurullarındaki bağımsız üye düzenlemesinin esasında Turkcell özelinde bir karar olduğu düşünülürken, Haselçin, tebliğin Turkcell'i Yönetim Kurulu Seçimi'ne götürmesini beklemediğini, ancak bunun dolaylı olarak Turkcell'i de etkileyeceğini ifade etti.

SPK'nın yayınladığı tebliğin kendisi için sürpriz olduğunu, ancak memnun olduklarını belirten Turkcell azınlık hissedarı Murat Vargı, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, "Turkcell'de genel kurul bugün yapılamaz, yapılırsa sadece temettü kararı görüşülebilir" dedi.

Vargı ayrıca, "bizim teklifimiz çerçevesinde yönetime 4 bağımsız üye atanması gerekir" diyerek, gelen kişinin ne olursa olsun bağımsız üye olmasını istediklerini söyledi.