Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası bugün döviz piyasasına iki turda doğrudan müdahalede bulundu. Sabah döviz satım ihalesinde 750 milyon dolar satan Merkez Bankası, ihale sonrası kurdaki yükselişin devam etmesi nedeniyle, iki ayrı turda dövize doğrudan satış yoluyla müdahalede bulundu.

Bankacılar Merkez Bankası'nın ilk tur müdahaleden sonra bir kez daha piyasaya geldiğini ve toplam 500-700 milyon dolar sattığını bildiriyor. Merkez Bankası, dövize en son 26 Haziran 2006 tarihinde satış yönünde müdahale etmiş ve o tarihte 848 milyon dolar tutarında döviz satmıştı.

Merkez Bankası'nın döviz piyasasına yaptığı müdahale ile Dolar/TL 1.87'den 1.85'e geriledi. Merkez Bankası yaptığı açıklamada piyasada hareketlerin sağlıklı olmadığını, yarın ciddi miktarda satış yapabileceğini kaydetti.

Merkez Bankası konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"21 Aralık 2010 tarihli 2011 Yılında Para ve Kur Politikası başlıklı basın duyurusunda “Merkez Bankası geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, gerekli önlemleri imkânları ölçüsünde ve basiretli bir şekilde almaya devam edecektir.  Bu çerçevede, döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinde dalgalı döviz kuru rejimi ile çelişmeyecek şekilde döviz satım ihaleleri düzenlenebilecektir

 Diğer taraftan, döviz kurlarındaki gelişmeler her zaman olduğu gibi Merkez Bankası’nca yakından izlenmeye devam edilecek ve piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi durumunda piyasaya alım ya da satım yönünde doğrudan müdahale edilebilecektir.

Finansal istikrarın fiyat istikrarının ön koşullarından biri olduğunun bilinci ile Merkez Bankası, ülkemiz döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi için her zaman gerekli önlemleri almıştır ve almaya da devam edecektir.” denilmiştir.

4 Ağustos 2011 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında ise Kurul, önümüzdeki dönemde gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalmıştır.  Aynı doğrultuda küresel gelişmeler göz önüne alınarak 5 Ekim 2011 tarihinden itibaren gerekli görülen günlerde yüksek miktarlı döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmaya başlanmıştır.  

Bu çerçevede yarın da yüksek tutarlı döviz satım ihalesi açılabilecektir.  

Ayrıca piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinden piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

UZMANLAR NE DEDİ?

Bloomberg HT'ye konuşan Yapı Kredi Yatırım Stratejisti Murat Berk, MB'nin bugünkü satım ihalesinin yanına doğrudan müdahalesinin piyasalarda kısa vadede tansiyonu düşürebileceğini söyledi.

Anadolu Bank Hazine Bölüm Başkanı Ahmet Turan, "Bankanın bugünkü 1 milyar 350 milyon dolar olarak açtığı ihale piyasayı rahatlatmadı. Belki de bankanın piyasanın ihtiyacını karşılamadığı günlerde ilave müdahale yapması gerekebilir. Bugün de banka doğru bir müdahale yaptı" dedi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise "TL ve tahvil piyasalarındaki gelişmelere baktığımızda MB'nin bu hareketle hangi amaca hizmet ettiğini anlayamadım. Kalan 1.2 saat içinde müdahale devam edebilir. MB, böyle agresif müdahale ediyorsa kuru çok daha aşağıya getirmek zorunda" şeklinde konuştu.

Gazete Habertürk Yazarı Gazi Erçel, "Dövize 2 yönlü talep gelebilir. Bunlardan biri ödemeler dengesi baskısından gelen talep, diğeriyse spekülatif talep. Tehlikeli olan spekülatif talep. MB'nin işi zor. MB'nin yaptığı açıklamadan anlaşıldığı üzere, bugünkü talep spekülatifse, bu talebi bu şekilde karşılamak gerekmez. Ancak ödemeler dengesinden gelen talepler bu şekilde karşılanır. Korktuğum, spekülatif talebin güçlü gelmesi. Bu tür bir baskıyı gidermek zor" dedi.

MB'nin yüklü döviz satışına gidebileceği açıklamasını da değerlendiren Erçel, "Bu tür sözel müdahalaler doğru sonuç vermez. Piyasa yarın MB'nin müdahalesini bekleyecek. Burada diğer değişkenler de dikkate alınarak makro önlemlere gitmek ve yorumlar yapmakta yarar var. Merkez Bankası faiz silahını kullanamıyor. Faiz silahını daha önce kullanabileseydi bu türden hareketler daha yumuşak olurdu. Beklentim, her müdahalenin ters teptiği ve istenenin tersine sonuç verdiği şeklinde" diye konuştu.