Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği liderleri borç krizine çözüm bulmak için baskı altında 23 Ekim'de Brüksel'de yapılacak toplantıyı beklerken, Fransa ve Almanya kurtarma stratejileri konusunda anlaşmazlık yaşadı.

Zirveye 2 gün kala Avrupa Merkez Bankası'nın rolüne ilişkin yaşanan anlaşmazlıklar, bankacılık sektörü ve ekonomi için kapsamlı bir stratejinin bulunmasını tehdit ediyor. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupalı liderlerin Frankfurt'taki dünkü süpriz toplantısının farklılıkları gidermekte başarısız kaldığına dikkat çekerek, "hâlâ görüşüyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, görevini Kasım'da devredecek olan AMB Başkanı Jean-Claude Trichet'nin onuruna düzenlenen yemeğe katılmak üzere Frankfurt'a gitti. Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve IMF Başkanı Christine Lagarde, Frankfurt Opera Evi'ndeki etkinliği yorum yapmadan terk etti.

Birçok liderin haftasonundaki toplantının etkisiz kalmasını beklediğini belirten JP Morgan Chase&Co.'nun baş Avrupa ekonomisti David Mackie, "ancak eğer EFSF'nin yükseltilmesi konusunda anlaşmadılarda, o zaman toplantıyı hafifsememeleri gerekiyor" dedi.

Euro ve Asya Borsası, liderlerin anlaşmazlığının etkisiyle düşüş kaydetti. Euro, dolar karşısında yüzde 0.3 düşüşle 1.3720 seviyesinden işlem görürken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de yüzde 1.5 kayıpla 115.64 puana geriledi.