Advertisement
HABERLER ABONE OL

Elon Musk'ın tüm dünyaya hızlı ve kesintisiz internet için hayata geçirdiği bir proje olan Starlink, 1 Kasım’da ülkede bir işletme olarak kabul edilmiş ve bunun ardından ön siparişlere başlamıştı. Ancak Hindistan hükümeti, şirketin hizmetlerini gerçekleştirmek için gerekli lisansa sahip olmadığını, bu yüzden sipariş almaması gerektiğini söyledi.

Buna ek olarak yetkililer, vatandaşların Starlink aboneliği almayı bırakması gerektiğinin altını çizdi.

Starlink uydu internet hizmeti de çip kıtlığından etkilendi

Daha önce yaptığı açıklamalarda, 1 Kasım’dan bu yana 5 binden fazla ön sipariş aldığını duyuran SpaceX ise bu durumla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Şirketin ne zaman Hindistan’da faaliyet göstermeye başlayacağı veya gerekli lisansı alacağı şu anda bilinmiyor. Ancak Hindistan’da bulunan 898 milyon insanın kırsal alanlarda yaşadığını ve internet bağlantısına ihtiyacı olduğunu düşünürsek ülke, şirket için büyük bir önem arz ediyor.

Zaten şirket tarafından daha önce yapılan açıklamalarda da, Hindistan’da satılacak olan aboneliklerin yüzde 80’inin kırsal alanlardan gelmesinin beklendiği ifade edilmişti. Bu yüzden de SpaceX’in, Starlink hizmetini olabilecek en kısa sürede başlatmayı planlandığını tahmin etmek zor değil.

Konu hakkında pek istekli görünmeyen hükümetin baskılarının bu durumu nasıl etkileyeceği de ilerleyen günlerde görülecek.

Diğer yanda bu projenin uydularının yörüngede güvenlik riski yarattığına dair çokça eleştiri mevcut. Bu proje kapsamında da binden fazla Starlink uydusu uzaya salındı. Aralarında birçok dev ismin bulunduğu rakip şirketler; Elon Musk'ın uydularının kendi uydularının sinyallerini engellediğini iddia ediyor.

Starlink uydu takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlıyor.