Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

TSİ14:00’te  açıklanacak  PPK  kararı  önemli olacak, genel beklenti 50 baz puanlık bir faiz indirimi yönünde...

Küresel  mali  piyasalardaki  iyimser  görünüm  dün de korundu. Son dönemde sıklıkla  vurguladığımız  üzere  Amerikan  Merkez  Bankası’nın  (FED)  faiz artırımlarını  geciktireceğine  dair  güçlü  sinyaller (geçen hafta yapılan FOMC  –  Federal  Açık  Piyasa Komitesi – toplantısı da bu tarz bir sinyale sahne  olmuştu)  ile  Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu yılın sonuna doğru FED  tarzında  bir  niceliksel genişlemeye gideceği beklentisi küresel risk iştahını  olumlu  tutuyor.  Bu hareketin ardındaki temel dürtü, ucuz ve bol likidite  koşullarının uzunca bir süre korunacağı ve bunun da piyasalardaki sorunları  gölgeleyeceği  algısı...  Türk deyimiyle bir dirhem et bin ayıbı örter misali...

Yurtdışı  piyasalardaki olumlu havaya rağmen Türk mali piyasaları Irak’taki gelişmelerin  gölgesinde  temkinli  bir  eğilim  kaydediyordu.  Bir  yandan konunun insani boyutu ve hala IŞİD militanlarının elinde rehin bulunan Türk vatandaşları  varken  diğer  yandan  Irak  ve  Suriye’deki  kaosun  Türkiye ekonomisi üzerinde doğrudan ve dolaylı anlamda olumsuz etkileri olmaktadır.

Irak’ın  Türkiye’nin  en büyük net ihracat pazarı olması ve dahası net hata ve  noksan kaleminde uzun süredir yaşanan girişlerin önemli bir kısmının bu coğrafya  üzerinden  gerçekleşmesi,  şu  an yaşananları orta ve uzun vadeli perspektifle  önemli bir ekonomik risk haline getiriyor. Öte yandan, petrol arzının  kesintiye  uğrayacağına  ilişkin  endişeler  sonucunda Brent cinsi petrol fiyatının 115 dolar/varil seviyesine yükselmesi, Türkiye ekonomisini enflasyon   ve   cari  açık  kanalları  üzerinden  olumsuz  etkileyebilecek nitelikler  taşıyor. Bu nedenlerden ötürü Türk mali piyasaları son günlerde göreceli  olarak  zayıf  bir  performans  kaydediyordu. Dünkü işlemlerde bu görünümde bir miktar iyileşme gördük. Irak kaynaklı haberlerin bir nebze de olsa  azalması  ve  beraberinde  petrol fiyatlarındaki hafif gevşeme (Brent cinsi petrolün varil fiyatı 113.8 dolara geriledi), TL ve TL cinsi finansal varlıklarda  toparlanmaya  neden  oldu. Sabah saatlerinde 2.1450 civarından işlem  gören  USDTRY  kuru  sonrasında  kademeli  bir gerilemeyle 2.1350’ye geldi.   BİST-100  endeksi  bankacılık  sektörü  hisseleri  eşliğinde  %1.2 yükseliş  kaydederken  bono&tahvil  faizlerinde yaklaşık 10 baz puanlık bir düşüş yaşandı. Türkiye’nin kredi risk priminde baz puana yakın bir iyileşme olurken döviz kuru cephesinde volatilitede de biraz gevşeme gözlemlendi.

Türk  mali  piyasalarında  dünkü toparlanmanın bir nedeni de TCMB’nin bugün düzenleyeceği  Haziran  ayı  olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olabilir.  Miktar  üzerinde  tam anlamıyla bir mutabakat olmamakla birlikte TCMB’nin  politika  faizlerinde  indirime  gitmesi  bekleniyor. Tahminlerin önemli  bir  kısmı 50 baz puan üzerinde yoğunlaşıyor. FED ve ECB’nin gevşek para  politikası  duruşlarından ötürü Türk mali piyasalarına yönelik olarak son  aylarda  yaşanan  güçlü  fon girişleri, TCMB’yi sıkı duruşunu biraz da olsa   gevşetmeye  sevketti.  Enflasyon  görünümünde  önemli  bir  iyileşme olmaması  nedeniyle  faiz  indirimlerinin  ölçülü bazda olacağı yönünde bir
konsensus   mevcut.   İlaveten,   Irak’taki   gelişmeler  nedeniyle  petrol fiyatlarının  yukarıda  seyretmesinin  enflasyon  üzerindeki  olası olumsuz etkilerinden  dolayı  da TCMB’nin ölçülü adım atması gerekiyor. TSİ14:00’te açıklanacak  olan  kararda  TCMB’nin  1  haftalık  repo faizi olan politika faizinde 50 baz puanlık bir indirime gideceğini, faiz koridorunun alt kısmı olan gecelik borçlanma faizinde değişikliğe gitmeyeceğini, faiz koridorunun üst  kısmı  olan  gecelik  borç verme faizinde ise en az 50 baz puanlık bir faiz   indirimine  gidebileceğini  öngörüyoruz.  TCMB’nin  kademeli  olarak politika faizi ile faiz koridorunun alt kısmını aynı seviyeye getireceği ve koridorun  alt  ve  üst  kısmı  arasındaki genişliği daraltarak normalleşme adımları   atacağını   düşünüyoruz.   Bu  yöndeki  bir  karar  kısa  vadede bono&tahvil  piyasasına  giriş  olmasına  yol  açıp  temkinli  iyimser  bir görünüme  neden  olabilir.  Bu  bağlamda hisse senedi piyasasınca da olumlu karşılanabilir.  Bununla birlikte, enflasyon görünümünün olumsuz olduğu bir konjonktürde  TL  üzerindeki  koruma kalkanını biraz daha gevşeyecek olması not  edilmelidir.  Bu  nedenle  de 2.08-2.10 bandından bu yana savunduğumuz üzere  TL'de  orta  vadede  yüksek oranlı bir zayıflama riskini hala yüksek
görüyor   ve   TL’de  olası  değerlenme  adımlarının  risk  kapama  yönünde
değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu  sabah  Asya  piyasalarına olumlu bir hava hakim. Yukarıda bahsettiğimiz bol ve ucuz likidite koşulları, göreceli olarak risklerin düşük olduğu ülke piyasalarındaki  rahatlığın  korunmasına yardımcı oluyor. Kore ve Hindistan Borsalarında  %1’in  üzerindeki yükselişler bunu yansıtıyor. Dün içerisinde Irak  ve  Ukrayna  kaynaklı  olarak  olumsuz  bir  haber gelmemesinin de bu eğilimde  etkili  olduğunu  düşünüyoruz.  Petrol  fiyatları  da kısmen bunu fiyatlamış.  Bugün yurtdışı kaynaklı veri akışı oldukça yoğun. ABD’de konut fiyatları,  tüketici  güveni,  Richmond  FED imalat sanayi endeksi ile yeni konut  satışları;  Almanya’da ise IFO iş alemi güven endeksi takip edilmesi gereken  datalar  arasında  ön  plana  çıkıyor.  Irak  ve  Ukrayna kaynaklı haberler de piyasa oyuncularının monitöründe olacaktır.

Türk  mali  piyasalarında  PPK kararına kadar sakin, sonrasında ise kararın işaret  ettiği  yönde  bir  eğilim olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz 50 baz puanlık  bir  indirim,  fiyatlarda  olduğundan dolayı piyasa etkisi oldukça sınırlı   olacaktır.  Ancak,  TCMB’nin  daha  yüksek  bir  oranda  indirime
gitmesinin  TL’de  değer kaybına yol açabileceğini düşünüyoruz. USDTRY kuru açısından  teknik  anlamda  2.12-2.15  bandında  bir  sıkışma görüyoruz. Bu aralığı  biraz  daha genişletebilirsek aşağıda 2.1100 civarında bulunan 200 günlük  ortalama ile yukarıda 2.1490’dan geçen 100 günlük ortalama arasında bir dengelenme eğilimi mevcut. PPK kararının beklentiler dışında kalması bu aralığın dışına doğru bir hareketi tetikleyebilir.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.