Advertisement

Bu köşeden defalarca eski memurların ikramiyesi konusunu okudunuz. Dilekçe ve dava dilekçe örneklerini aldınız ama şu anda hükümet bu konuda yeni bir düzenleme daha yaptı. Yeni düzenlemenin özeti şu: Geçmişte 15 yıldan çok memuriyet yapmış olanlar ikramiyelerini alacaklar ama 15 yıldan az olanlar alamayacak. Bu kanundan önce 15 yıldan az süresi olup dava açanlar da ikramiyelerini davayla alacaklar. 15 yıldan çok olanlar dava açmışlarsa davalarından feragat edebilirler.

İKRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME
5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 89'uncu maddesi değiştirildi.
Değişik yasa Cumhurbaşkanı tarafından onanır ve Resmi Gazete'de yayımlanırsa;
1- Sadece memuriyet süreleriyle Emekli Sandığı'ndan emekli olan herkese eskiden olduğu gibi ikramiye ödeyecekler.
2- Memuriyet süreleri yanında SSK, Bağ-Kur gibi başka çeşit hizmetleri olup da SSK'dan, Bağ-Kur'dan veya Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara ise 1475 Sayılı İş Kanunu'nun esaslarına göre emekli aylığı ödeyecekler. Yani;
a- 15 yıldan fazla memuriyet süreleri varsa, 15 yıldan az memuriyeti olmakla birlikte;
b- Memuriyet hizmeti evlenme sebebiyle ve nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içinde sona ermişse,
c- Memuriyet hizmeti askere gitme sebebiyle bitmiş ama askerden sonra tekrar memuriyete dönülmemişse,
SSK'dan, Bağ-Kur'dan, Banka-Borsa emekli sandıklarından, TC Emekli Sandığı'ndan emekli olunursa ikramiye ödenecek.
■ Ödenecek ikramiye emekli olunan yılın katsayılarıyla hesaplanacak.
■ 30 yıldan çok memuriyet süresine ikramiye ödenmeyecek.

DAVA AÇANLAR NE OLACAK?
15 yıldan çok hizmeti olup da dava açanlar isterlerse davadan vazgeçip ikramiyelerini alabilirler. 15 yıldan az hizmeti olanlar ise kesinlikle davalarına devam etsinler.
15 yıldan çok hizmeti olup da dava açmayanlar emekli iseler dilekçelerini versinler, emekli değillerse de emekli olunca ikramiyelerini davasız alacaklar.
15 yıldan az hizmeti olanlar ise yasa Resmi Gazete'de yayımlanmadan dava açabilirlerse açsınlar, yasadan sonra dava etmesinler.
Biliyorsunuz, daha önceki iki yasa eski memurlara ikramiye ödenmesini engellediği için Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Bu yasa da içinde vekil aylıklarının artışı da dahil anamuhalefet partisi tarafından veya vekiller tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülürse iptal edilebilir.

***

Tapu Kanunu, yeşil kartlılar için değişiyor

Tapu Kanunu değişiyor ve bunu da bize TAPUDA DEVRİM diye yutturuyorlar. Değişikliğe göre gayrimenkulü-evi-tarlası-bağı-bahçesi olan birisi vefat ederse geride kalan mirasçılarının mahkemeye gidip veraset ilamı almadan miras hakları kendi adlarına otomatik bilgisayarda kaydedilecek. Buna devrim diyorlar ama devrim mi değil mi bakalım.
Peki bu düzenlemenin amacı ne? Amaç gelir testi. Şu an 9.5 milyon yeşil kartlı ve 2 milyon kadar da 1 Ocak 2012'de SGK'ya GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödeyecek vatandaş var. Gelir tespitinden sonra, "Kredi kartı harcamanıza, kiranıza, mal-mülkünüze baktık, EVİNİZE AYDA KİŞİ BAŞINA ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLA PARA GİRİYOR. GSS için her ay 33 ila 200 lira arasında GSS primi ödeyeceksiniz'' denecek.