Advertisement

Bazı istisnalar hariç, emekli nereden emekli olursa olsun kamuda veya kamuya ait şirketlerde çalışamaz. Çalışırsa emekli aylığı kesilir. Ancak emekli olup da kamuya ait şirketlerin özel sektör taşeron işçisi olanların da aylığı kesilmeye ve borç çıkarılmaya başlandı

Ali Bey, 2002 yılında SSK'dan emekli oldum, emekli aylığım yetmediği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mezarlıklarında özel sektöre ait taşeron şirketinde 2003 yılında işe başladım ve halen de çalışmaya devam ediyorum. Bugüne kadar da emekli aylığım ödenmeye devam etti. Şimdi SGK'dan yazı geldi, emekli aylığımı kesmişler ve 2005 yılından beri ödediklerini de faiziyle benden istiyorlar. Ben kamu yani devlete ait şirkette çalışmıyorum, özel sektörde çalışıyorum, bu nasıl iş, ben ne yapacağım? İsmi saklı
Sayın okurum, siz haklısınız ve SGK bu konuda haksız. Ancak SGK bu, ne yapacağı belli olmaz, siz özel sektörde çalıştığınız halde aylığınızı kesmiş. Dosyanızı da inceledim, SGK sadece sizin SGK'ya bildirildiğiniz dosyayı baz alarak siz ve sizin gibi binlerce emeklinin aylığını kesmiş.

ANA DOSYA KAMUDA
İstanbul Belediyesi, mezarlıkların bakımı işini İstanbul Sağlık AŞ'ye ihaleyle vermiş olup her ikisi de kamuya aittir. İstanbul Sağlık AŞ de üstlendiği işi parçalara bölüp değişik mezarlıkları değişik özel sektör şirketlerine, taşeronlara (alt işverenlere) vermiş. Siz de bu taşeron şirketlerden birinin işçisisiniz. Sizin işvereniniz olan taşeron şirket, kamuya ait İstanbul Sağlık AŞ adına olan SGK dosyasından taşeron koduyla siz emekli çalışanları SGDP ile SGK'ya bildirmiş. SGK sadece işveren dosya numarasına bakarak sizlerin emekli aylığını kesmiş, ana dosyadan SGK'ya taşeron olarak bildirilip bildirilmediğinize bakmamış.

DAVAYI BEKLEYİN
SGK şimdi size borç bildirim bilgi yazısından sonra bir de icra belgesi gönderecek. Bu belgeye 7 gün içinde itiraz ederseniz size karşı alacak davası açacak. İster bu işlemi bekleyin isterseniz de siz şimdiden (hızlandırıp bir an önce emekli aylığınıza kavuşmak için) iş mahkemesinde menfi tespit davası açın. Kamuya ait bir şirkette çalışmadığınızı, kamuya ait şirketin alt işvereni olan özel sektöre ait işyerinde çalıştığınızı ve bu sebeple hakkınızda 5335/30. maddenin uygulanamayacağını belirtin. Kesilen emekli aylığınızın yeniden bağlanmasını ve çıkarılan borcun da silinmesini talep edin. Kazanırsınız.

 

SAMSUN'DA DA CESUR HÂKİMLER VAR
'Boşanan kadın kocasıyla yaşayabilir'

Samsun'da karı-koca boşanır ve ortak çocuklarının ihtiyaçları için de zaman zaman bir araya gelirler. Yani birbirlerinin evlerine giderler. SGK tespit edip yetim aylığını keser. Samsun 3. İş Mahkemesi Hâkimi İsmail Şengül davayı kabul eder ve SGK'nın kararını ortadan kaldırır. SGK, Yargıtay'a götürür ve Yargıtay 10. Hukuk Dairesi jet hızıyla SGK'nın temyizini kabul edip hâkime dosyayı geri gönderir. Aynı cesur hâkim kararında ısrar eder ve gerekçesi de gerçekten şapka çıkartılacak cinsten: "Karı ve koca boşansa dahi düşman değillerdir, ortak çocukları vardır ve ortak çocuklarının geleceği ve ihtiyaçları için bir araya gelmeleri gayet de doğaldır. Sırf zaman zaman aynı evde diye birlikte (karı-koca hayatı) yaşadıkları iddia edilemez."

 

Osman Gidişoğlu da emekli olamadan göçtü gitti

Osman Gidişoğlu, 60 yıllık sanat hayatı sonunda çok istediği emekliliğe kavuşamadan, eline bir defa olsun emekli aylığı alamadan gitti. Son 1 yıldır defalarca görüştük. Tek isteği vardı: Ölmeden emekli olabilmek. Ancak 60 yıl binlerce film ve dizide oynadığı, Devlet Tiyatroları ile Şehir Tiyatroları'nda binlerce rol aldığı halde sigortalı günleri yetmiyordu. Beraber sigortasız çalıştıranlara karşı dava açacaktık. Ömrü vefa etmedi. Bugünün sanatçıları, yapımcıları ve devletin yöneticileri bir kez daha aynaya bakma zamanı gelmedi mi?