Advertisement

Çalıştıkça emeklinin aylığı düşüyor, biz de SGK'nın bu uygulamasından çalışanı kurtarmak için "Kod-7 ile çalışın. Günlük kazancı yüksek tutup, emekli aylığındaki düşüşü engelleyin" demiştik. Bakın SGK şimdi ne yaptı?

1.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun gereğince özellikle aylık brüt ücreti 2500 liradan (günlük 80 liradan) az olanların ileride alacakları emekli aylıkları her prim ödenen ay başına 3'er lira düşüyor. Çoğu zaman yeni emekli olanlardan şunu duyarsınız, "Benim 8000 günüm var 680 lira aylık bağlandı, arkadaşımın 4000 günü vardı 1100 lira aylık bağlandı". İşte bunun sebebi de çalıştıkça-prim ödedikçe ileride alınacak emekli aylığının düşmesidir.

SGK'NIN YANLIŞINI BOZMUŞTUK
Biz de bu köşeden defalarca, "SGK'nın bilgisayarı emekli aylığı hesaplarken önce 1 günlük kazancı bulur, sonra bunu 30 ile çarparak aylık ortalama kazancı bulur, bu sebeple kazancı artıramıyorsanız günü düşürün" demiştik. "Mesela ayda 1100 lira kazancı 30 gün yerine 5 gün bildirin ki emekli aylığı düşmesin artsın" demiştik. Bu arada 30 günden eksik kalan süreleriniz için zorunlu genel sağlık sigortası primi borcu çıkmasın diye de eksik günü kod-7 Puantaj kaydı ile bildirmenizi salık vermiştik.
5510 sayılı kanun gereğince, ayda 30 günden eksik prim ödenen işçiler ileride prim ödeme gününe ihtiyaç duyarlarsa tıpkı askerlik borçlanması gibi 30 günden eksik olan aylarını 30'a tamamlama hakkı vardır. SGK 2011/36 sayılı genelgesi ile 2011 yılında ayda 30 günden eksik gün bildirilen tüm çalışanların bu hakkını teslim etmişken, şimdi bozduğumuz tuzaklarına yeni bir tuzak ekledi ve 2013/11 sayılı genelgesi ile Kod-7 Puantaj ile ayda 30 günden eksik bildirilenlerin 30 günden eksik günlerini tamamlama haklarını YASADIŞI bir şekilde ellerinden aldı.

GENELGELER NE DİYOR?
2011/36 genelge;
25.02.2011 tarihinden itibaren kamu ve özel sektörde çalışanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlardan aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen eksik gün nedeni 06 (Kısmi istihdam), 07 (Puantaj kayıtları) ve 17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olan sigortalılar ay içinde zorunlu sigortalılık dışındaki sürelerini borçlanabileceklerdir.
2013/11 genelge;
25/2/2011 tarihinden itibaren kamu ve özel sektörde çalışanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlardan aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen eksik gün nedeni (06) (Kısmi istihdam) ve (17) (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olan sigortalılar ay içinde zorunlu sigortalılık dışındaki sürelerini borçlanabileceklerdir.

 

KART İŞİ TUTAR MI TUTMAZ MI?

Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenliklerinin sağlanması için kupon gibi basit bir sistemi önermiştim. Aile Bakanlığı Rahim Ak'ın haberinde görüleceği üzere değişik bir sistem üzerinde çalışıyor. Yeni sistem konusundaki görüşlerim yarın bu sayfalarda olacak.

 

Kadınlar-Erkekler, İlişkiler-Çelişkiler

Cumartesi akşamı Mecidiyeköy'deki Oda Tiyatrosu'na arkadaşımla gittim. Yaşlanmış bir "Cem Yılmaz" vari, Kaan Erkam ve oğlu vardı oyunda, oğluna kadınları anlatıyor ve tecrübelerini konuşturuyor. Kadınları çözmüş, ilişkilerde profesör mertebesine ulaşmış biri vardı karşımda, oyunu harikaydı. Tavsiye ederim, özellikle erkekler mutlaka gidin de "Kadınlar-Erkekler, İlişkiler-Çelişkiler"i anlamaya çalışın.