Advertisement

Yabancı bir ülkede yapılmış evliliğin Türk hukuku için de geçerli olabilmesi için evlendiğiniz ülkedeki
Türk konsolosluğuna başvurup nüfus kayıtlarına evliliği işletmeniz gerekir. Bu işlemden sonra vefat eden Türk eşinizden dul aylığı alacaksınız

Ali Bey, ben Romanya vatandaşıyım. 2006 yılında bir Türk ile Romanya'da evlendim ve eşim 2008 yılında vefat etti. Eşimin SSK'sına baktırdım 4900 günü var. Şimdi SGK bana dul aylığı bağlar mı? Bu arada eşim Türkiye'de evli görünmüyor.
Sayın okurum, evet, 2006 yılında bir Türk ile Romanya hukuku çerçevesinde evlenmişsiniz ama bu evliliği sadece Romanya biliyor. Türk mercilerinin de bilmesi için evliliğin Medeni Kanun gereğince tanınması gerekir. Tanıtmak için elinizdeki evlenme belgeleri ile Romanya'da Türk konsolosluğuna başvurun ve evlenmeyi Türk nüfusuna kaydettirin.

EVLENMEYİ İŞLETİNCE DUL AYLIĞINIZ OLACAK
Evliliğiniz Türk nüfus kayıtlarına işlenince, eşiniz 2008'de vefat ettiğinden SGK size dul aylığı bağlayacak. Zira, gerek 506 ve gerekse 5510 sayılı Kanunlar gereğince hangi ülke uyruğunda olursanız olun size dul aylığı verilir, yabancı ülke vatandaşı olmanız SSK ve Bağ-Kur için önemli değildir. Sadece, eşiniz 5434 sayılı Kanun'a tabi olsaydı o zaman mütekabiliyet uygulaması devreye girecekti. Romanya, Türk eşlere dul aylığı veriyorsa o zaman Türkiye size dul aylığı verecekti ama eşiniz SSK'lı olduğu için dul aylığı sizin hakkınız.

5 YILLIK BİRİKMİŞ DUL AYLIĞI ALACAKSINIZ
Evlilik nüfusa kaydolduktan sonra eşinizden geriye doğru 5 yıllık birikmiş dul aylığı bağlanacak. Eşinizin hizmet dökümüne baktım, size aylık 900 lira dul aylığı verecekler ve 5 yıllık birikmiş para ile toplamda 45 bin liraya yakın da birikmişiniz olacak.

 

HASTA OLAN İŞÇİ RAPOR ALMALI

Hasta olduğum için bugün işe gitmedim ve yöneticime durumu bildirdim. Acaba ücretim kesilir mi? İşe gidince geçmiş gün için mazeret izni doldurabilir miyim? İşe başlayalı 4 ay olduğu için bu konuları daha yeni yeni araştırıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İsmi Saklı
Sayın okurum, işçi çalıştığı günler için ücret alır, çalışmadığı günler için alamaz. Daha doğrusu işveren çalışmadığınız günler için ücret vermek zorunda değildir, dilerse verir, dilemezse vermez. Bu arada hasta olduğunuzu siz ifade ediyorsunuz, hasta olduğunuz ve evde dinlenmeniz gerektiğine hekim karar verir. Bu sebeple, SGK ile sözleşmeli hastaneye-doktora gidin ve ordan alacağınız raporu işverene verin. SGK, raporların ilk iki günü için para vermez, 2 günden sonraki günler için ücretinizi SGK öder.

 

Ev hizmetlisinin vergisi olmaz

Ali Bey, evime dün iki vergi memuru gelmiş. Evimde, çocuğuma yardım amacıyla bakan kadınla ilgili inceleme yapacaklarmış. Bu konuda bilgi verir misiniz? İsmi Saklı
Sayın okurum, ev hizmetliniz varsa ve ona ücret ödüyorsanız sosyal güvenliğini sağlamak zorundasınız, ama ev hizmetlilerinin sosyal güvenliği zorunlu olmakla birlikte, gelir vergisinden muaftır. Bu sebeple vergi dairesi ile işiniz yok ama SGK ile var.