Advertisement

Taksi-minibüs gibi plaka sahipleri araçlarında çalışan şoförleri ayda 10 günden az çalışıyor diye gösterirse, tüm SSK primlerini 21 gün üzerinden şoför kendi cebinden ödeyecek. Plaka sahibi şoförünü ayda 10 günden çok bildirirse, primleri plaka sahibi ödeyecek.

Diğer tüm işlerde ve işyerlerinde olduğu gibi taksiminibüs- halk otobüsü gibi şehiriçi ulaşım araçlarında çalışanlar da işverenleri tarafından SSK’lı yapılmak ve primleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmek zorundadır, ama plaka sahipleri bastırınca 2011 yılında yapılan yasal düzenlemeyle iş absürt bir hale geldi. Kendisini sigortasız çalıştıran plaka sahibine karşı dava açan şoförler, açtıkları hizmet tespit davasını kazanıyorlar ve plaka sahiplerine 300 milyara kadar ceza ve prim ödetiyorlardı.

Ayrıca araç üzerinde iş kazası geçiren sigortasız şoförler sebebiyle de SGK, plaka sahiplerine karşı 200-300 milyara yakın ceza ve peşin sermaye değeri borcu çıkarıyordu. Yani, şoförlerin sigortasız çalıştırılması hem sürücüleri hem de plaka sahiplerini üzüyordu.

ŞU ANDA PLAKA SAHİPLERİ SEVİNİYOR
Plaka sahiplerinin TBMM nezdinde yaptıkları girişimler sonrasında 5510 sayılı kanuna 2011 yılında eklenen “Bazı Kısmi Süreli Çalışanların Sigortalılıkları” başlıklı aşağıdaki ek 6’ncı madde ile geçici 29’uncu madde eklenmiştir. 2011 yılından beri; A- Plaka sahibi ile sürücü arasında yapılacak hizmet sözleşmesi ayda 10 günden çok çalışmayı öngörüyorsa yani ayda 11 ile 30 gün (dahil) arasında çalışma varsa tüm SSK primlerini eskiden olduğu gibi plaka sahibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecek.

Ancak bildirilen süre 10 günden çok ama 30 günden az olursa 30 günden eksik kalan süreleri şoför isterse isteğe bağlı sigorta kapsamında SGK’ya ay ay ödeyebilecek. Bu arada yine şoför isterse 30 günden eksik kalan sürelerin işsizlik sigortası primini de ödeyebilecek. B- Plaka sahibi ile sürücü arasında ayda 10 günden az çalışmayı içeren bir hizmet sözleşmesi yapılırsa, plaka sahibi çalışan sürücüsü için SGK’ya tek kuruş prim ödemeyecek. Bütün primleri sürücü yani şoför ayda 21 gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay gidip kendisi ödeyecek. 21 gün 2015’te 22, 2016’da 23 gün gibi her yıl birer birer artarak 30’a ulaşacak.

ŞOFÖR VE SANATÇIYA ‘İŞ KAZASI’ YOK

Ayda 10 günden az çalıştıkları ihbar edilen sürücü ve sanatçılardan iş kazası meslek hastalığı primi alınmamaktadır. Yani, taksi sürücücü veya dizi-film sanatçısı iş kazası geçirirse ölse bile kendisi ve yakınları iş kazası uygulamasından yararlanamazlar. Bu sebeple bu madde Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi temel sosyal güvenlik haklarını da ihlal eder cinstendir.

EMEKLİ ŞOFÖR VE SANATÇIYA PRİM YOK

İlgili maddeye göre, ayda 10 günden az çalıştığı ihbar edilen sürücü ve çalışanlardan emekli aylığı alanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeme mükellefiyeti yoktur. Ayrıca, yine başka işyerlerinde sigortalı olan ve ayda 10 günden az şoförlük veya sanatçılık yapanlar da bu madde kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’ra prim ödemek zorunda kalmayacak. Uşak büromuz dün açıldı Biz daha doğmadan başlayan, bizimle birlikte yaşayan ve biz öldükten sonra eş ve çocuklarımıza geçen sosyal güvenlik hak ve borçlarımız konusunda vatandaşları bilgilendiren, sorularına cevap, sorunlarına çözüm getirecek Uşak-Ali Tezel bürosu dün hizmete girdi. Tüm Uşaklılara hayırlı olsun.