Evinizi taşıdınız, eski evinizin elektrik, su, telefon, internet, doğalgaz, kablolu TV aboneliklerini kapatmak, yeni ev için de açtırmak için tüm resmi daireleri tek tek dolaşmak ve sıralara girmek zorundasınız. Sizin de e-imzanız olsa bütün bu işlerin hepsini internetten sadece 5-10 dakikada yapabilirsiniz. Ancak kamu kurumlarının internet sitelerinde e-imza uygulaması maalesef yok

Elektronik imza, günlük hayatımızda kimliğimizi belirlemek için her an kullandığımız ıslak imza ile aynı işleve ve hukuki geçerliliğe sahip olup, dijital ortamda kimliğimizi belirlememize ve güvenli bir biçimde bilgi paylaşmamıza yarar. Dijital ortamda bilgi güvenliğinin sağlanması için vazgeçilmez olan elektronik imza, devlet kuruluşları ve özel sektörde yaygın olarak kullanılması halinde zamandan, enerjiden ve kâğıttan tasarruf sağlıyor. Bunların yanı sıra vatandaşların hayatını da kolaylaştırıyor. Özellikle devlet dairelerinde yaşanan ve vatandaşların ellerinde biriken evraklara bir imza için kattan kata, odadan odaya dolaşmasına yol açan "Bugün git, yarın gel" dönemi elektronik imzayla sona eriyor. Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan elektronik imza, hem hayatımızı hem de işimizi kolaylaştırıyor. Çünkü elektronik imza sayesinde tüm belgeler dijital ortamda güvenli bir şekilde paylaşılabiliyor. Örneğin, 1 Mayıs 2010'da çıkan yasayla beraber araba alım satımları bile elektronik imzayla kolayca yapılabiliyor. Torba Kanun'un yürürlüğe konmasıyla beraber noter işlemlerinden pasaport başvurusu ve süre uzatmasına kadar pek çok bürokratik işlem elektronik imzayla yapılabilecek.

TÜRKİYE'DE VAR
Vatandaşın günlük hayatının kolaylaşması, işlemlerde e-imzanın kullanılması ve bazı kurumların e-imzaya geçmesiyle yakından ilişkili. Örneğin, bugün İstanbul'da ev taşımak durumunda kalan bir kişi elektrik için AYEDAŞ'a, su için İSKİ'ye, doğalgaz için İGDAŞ'a, telefon veya kablolu TV için Türk Telekom'a fiziksel olarak gitmek zorunda kalıyor. Üstelik yapılması gerekenler bu kadarla da sınırlı kalmıyor, kişiler taşındıklarını kayıt altına aldırmak için önce eski oturdukları mahalledeki muhtara gidip belge alıyor, bunu Nüfus Müdürlüğü'ne gidip onaylatıyor ve sonra sırasıyla yeniden eski ve yeni muhtarlara götürüyorlar. Tüm bu kurumlar e-imzaya geçmiş olsalar, vatandaş başvurularını dijital ortamdan yapabildiği gibi, belgelerini de güvenli bir şekilde paylaşabilir. Böylece zaman, kâğıt ve enerji tasarrufu sağlanmış olur. Ayrıca ÖSYM'nin e-imzaya geçmesi halinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)
gibi sınavlara başvurular da elektronik imzayla dijital ortamda yapılabilir. Böylece öğrenciler formlar için sıra beklemek, formları doldurup iade etmek gibi bürokratik birtakım işlerle zaman kaybetmezler. 2004 yılında çıkarılan Elektronik İmza Kanunu'yla tanışan Türkiye'de, bu işlem yavaş bir gelişim sergiliyor. 2007'de önemli e-devlet uygulamaları ivme kazandı. 2010 yılı verilerine göre elektronik imza en çok İstanbul, İzmit ve Bursa illerinde kullanılıyor.

 

E-imza özellikle kamuda büyük tasarruf demek
E-imzanın yaygın olarak kullanılması sadece zaman ve enerji değil, maddi açıdan da ciddi tasarruf anlamına geliyor. Özellikle kamu kurumları göz önüne alındığında kayıplar artmaktadır. E-imza bu anlamda birçok açıdan kurumlara ama özellikle kamu kurumlarına israf önleme ve verimlilik açısından büyük faydalar sağlamaktadır. Amerikan şirketleri arasında yapılan bir araştırma, ıslak imzaya dayalı geleneksel yöntemlerin kurumlara çok pahalıya mal olduğunu ortaya koyuyor. Bir sayfalık formun kullanım, süreç ve işleme maliyetleri 30 ila 165 dolar arasında değişiyor.

ABD'DE 22 MİLYAR DOLAR
100 kişinin çalıştığı bir ofisin yıllık 30 bin dolar kâğıt, 105 bin dolar baskı, 135 bin dolar fotokopi, 20 bin dolar faks, 27 bin dolar posta, 70 bin dolar veri saklama, 50 bin dolar kurye ve 10 bin dolar basılı dokümanları elden çıkarma maliyeti oluyor. Yalnızca ABD'de, basılı formlara yılda 22.5 milyar dolar harcanıyor ve bu formların % 30'luk kısmı boşa gidiyor. Yani yılda 6.75 milyar dolar boşa harcanıyor. Tüm yazışmaları elektronik ortamda yapma imkânı tanıyan e-imza, bu savurganlığa 'dur' diyor.

E-imza'yı nereden ve nasıl alabilirsiniz?
Alınan e-imzanın hukuki geçerliliğinin olması için Telekomünikasyon Kurumu'na bildiriminin yapılmış ve BTK tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lardan (ESHS) alınmış olması gerekmektedir. E-imza satan şirketlerden biri de E-Güven'dir. Firma, Türkiye Bilişim Vakfı'nın iştiraki. www.e-guven.com adresindeki online formu doldurarak e-imza edinebilirsiniz.

E-İMZA FİYATI 319 LİRA
E-Güven, elektronik imza hizmetinin yanı sıra verdiği adreste kimlik kontrolü, kurulum ve eğitim hizmeti de sağlıyor. Adreste kimlik kontrolü ve kurulum dahil e-imza paketi KDV'yle birlikte 319 TL. Ancak kamu veya özel sektörün de e-imzayı kabul etmesi gerekiyor.

Advertisement