Advertisement

Kurumsal yönetim konusunda dünyanın en önemli isimlerinden Mervyn King, halka açık şirketlerin yönetim kurullarına bağımsız üye girmesi hakkında, "TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner haklı. Türkiye'de bağımsız üye fikri yeniden gözden geçirilmeli, bağımsız üyelerin veto hakkı olması yönetim içinde yönetim doğurur. Kurumsal hayat ile demokrasiyi ayrı tutamayız, bu durumu SPK Başkanı Vedat Akgiray ile de paylaştım" diyor. Yarattığı King Kodu ile Güney Afrika Borsası'nı dünyada öncü borsalar arasına taşıyan King'e "Çok tartışma yaratan Yeni Türk Ticaret Kanunu uluslararası yatırımcı gözüyle nasıl gözüküyor?" diye sordum. King,"Kanunu henüz detaylıca incelemedim ancak şirketten patronların para çekmesi uygulaması yurtdışında yok. Bu şirketi soymak anlamına gelir" diyor. İşte kurumsal yönetim gurusu Mervyn King'in Türk sermaye piyasası için yorumları...

■ Sürdürülebilir büyüme seviyelerine nasıl ulaşabiliriz?

Türkiye'de yönetim beş yıl öncesine göre oldukça gelişti. Üzerine düşünülmesi gereken bazı durumlar var. Yönetici olmayan bağımsız üyelerin pozisyonu ilk sırada geliyor. Şirketin çıkarına en iyi şekilde uyacak şekilde seçilmeliler. Türkiye yönetim kurullarında bağımsız üyelerine veto hakkı tanıdı. Kurulda istenmeyen karar reddedilebilir. Benim endişem bu noktada; iki farklı kurul yaratmış oluyorsunuz bu şekilde. Bazı meselelerde fikir birliğine varılamıyor bu nedenle. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner haklı, bağımsız kurul üyeleri ana hissedarları zora sokabilir. Bence bunun yeniden gözden geçirilmesi gerek.

■ Yönetim kurullarında bağımsız üye uygulaması halka açık şirketler için bir zorluk yaratır mı?

Türk şirketleri eğer yabancı sermaye istiyorlarsa ve yönetim meseleleri sebebiyle yerel anlamda faaliyet gösteremiyorlarsa o zaman İMKB yerine Londra'daki borsada kote edilmek isteyebilirler. ABD'de birçok girişimci, şirketlerini Amerika'da kote ettirmek istemediler. Çünkü bunun yürürlüğe girmesi oldukça maliyetliydi ve yaptırımlar vardı.

■ Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Yeni Ticaret Kanunu'nda kurumsal yönetim için ne yapılmalı?

Kanunu henüz detaylıca incelemedim ancak şunu söyleyebilirim ki yönetim açısından yerel ihtiyaçların yanı sıra global standartlar da gözetilmeli. Çoğu borsa, şirketlerinin sosyal, çevresel, kurumsal olarak da raporlama yapmasını şart koşuyor. Yani bu kote edilme şartlarının değiştiğini görmek bile son derece ilginç.

■ Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre şirket ortaklarının şirketten para çekemeyecek olması bir gerçek haline geliyor.

Gerçekten para çekmemeleri gerekiyor. O paranın gerçek sahibi değiller. Şirketten çekilen para karşılığında paydaşlara temettü ödenebilir. Aksinde bu hırsızlık olarak algılanır.