Advertisement

Türk Eğitim Vakfı'na 1 milyon lira bağışlayarak Van'da deprem felaketinde yıkılan 2 Nisan Okulu'nun yerine yeni bir okul yapılmasını sağlayan İfakat Hemşire onuruna TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'un verdiği yemekteyim. TEV Genel Müdürü Yıldız Günay'ın yanı sıra İfakat Hemşire'nin yaptırdığı okulun tamamlanması için eksik kalan 200 bin lirayı bağışlayan Goldman Sachs International ortaklarından Dalınç Arıburnu, İfakat Hemşire'nin sevincini kutluyorlar. 1934 doğumlu emekli hemşire İfakat Yavuz'un hikâyesi bir başarı öyküsü. İfakat Hemşire Trabzon'un bir köyünde doğmuş. 16 yaşında ağır romatizma hastalığına yakalanınca hemşirelik mesleğiyle tanışmış. 19 yaşında İstanbul a gelerek gizlice hemşirelik okumuş. Kendisi zorlukla okuyabildiği için aklına okul yaptırmayı o zamanlarda koymuş. İfakat Hemşire, 45 yıl, günde 20 saat hemşirelik yaparak biriktirdiği 1 milyon TL ile okul yaptırmak istediğini Ocak 2011'de Güsel Bilal'a söylemiş.
Güsel Bilal, deprem olur olmaz soluğu Van'da alarak Vali Münir Karaloğlu'na bir bağışçılarının 1 milyon TL si olduğunu ve okul yaptırmak istediğini söylemiş. Vali Karaloğlu, "Size en iyi yeri gösteriyorum" diyerek yıkılan 2 Nisan Okulu'nun yerine yeni inşaat çalışması başlamış. İfakat Hemşire 1 milyon lirayı hastaları sayesinde biriktirdiğini anlatıyor. "Günde 20 saat çalıştım. Emekli olup fizyoterapist ve özel hemşire olarak serbest çalışmaya başlayınca hastanede aldığım maaşın 10 katını kazanır oldum" diyor. İfakat Hemşire'nin "hastalarım sayesinde bu parayı biriktirebildim" dediği hastalarının arasında Ömer Koç'un dedesi Koç Holding kurucusu merhum Vehbi Koç da var.

200 BİN TL ESKİ TEV BURSİYERİNDEN
İfakat Hemşire'nin yaptırdığı 21 derslikli, 1700 öğrenci kapasiteli okul 1.5 milyon liraya mal olunca 300 bin lirasını TEV karşılamış. Geriye kalan 200 bin lira için Güsel Bilal, eski TEV bursiyeri, Dalınç Arıburnu'nu aramış. Arıburnu eksik kalan 200 bin lirayı verince İfakat Hemşirenin okul yaptırma hayali gerçek olmuş.
Goldman Sachs'ın Londra merkezinde görev yapan Arıburnu, "10 yıl önce Türkiye'yi kimse sormazdı. Şimdi herkes Londra'da Paris'te Türkiye'yi soruyor. Türkiye'nin ekonomisi çok sağlam gidiyor" diyor.

 

Sanata yatırım zor sanat

7'ncisini geride bıraktığımız Contemporary İstanbul'da bu yıl yabancı galeri ve sanatçı sayısındaki artış dikkat çekiciydi. Fuarda Bloomberg HT sponsorluğunda düzenlenen "Kurumlar, Ekonomi ve Sanat" paneline katılan Marlborough Galerisi kurucusu Pierre Levai ve ünlü müzayede evi Phillips de Pury kurucu ortağı Simon de Pury, çağdaş sanata yatırım yapmak için doğru zaman olduğunu söylediler. "Pahalı diye bir eseri almayın" diyen Levai, sanata yatırım yaparken doğru fiyatı doğru değere vermenin önemine dikkat çekiyor. İşte burada sanat danışmanlığının önemi ön plana çıkıyor. Contemporary İstanbul Genel Koordinatörü Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın dediği gibi yabancı galerilerin Türk sanat piyasasına katılımıyla sanat danışmanlığı sisteme yerleşecek.