Advertisement

Turkcell'in 2012 yılı mali sonuçlarının açıklandığı gün Turkcell Superonline CEO'su Murat Erkan ile Bloomberg'in Londra stüdyolarında yayındaydık. Murat Erkan'ın Londra'da olmasının sebebi, dünyanın en büyük fiber internet etkinliği olan Avrupa FTTH (Fiber to The Home) yani "Eve Kadar Fiber" konferansındaki CEO paneline konuşmacı olarak çağrılması idi.
Erkan'a göre, Türkiye'nin fiber internette dünya ile yarışıyor olmasında Turkcell Superonline'ın 2008 yılından beri 1.8 milyar TL yatırım yaparak 75 şehre değen 31.000 kilometreyi aşan son teknoloji bir fiberoptik internet otobanı inşa etmesinin katkısı büyük olmuş. Bu yatırım sonucunda Superonline fiber interneti yurtiçinde 12 şehirde 1.3 milyon evin kapısına götürüp 425 bin abone sayısına ulaşmış. Konferansın yapıldığı İngiltere'de bile fiber internette hane erişimi 200 binin altındaymış. Dünyanın ulaşmaya çalıştığı süper hızlı internet bağlantısına biz bu yatırım sayesinde Superonline olarak Türkiye'de evlere 20 Mbps'den 1000 Mbps'ye kadar internet hızı sunabildiklerini anlatıyor. Konferansta duyduğuma göre 1000 Mbps internet hızına dünyada ulaşan 8 ülkeden biri olmuşsuz, 1000 Mbps internet hızı hâlâ pek çok gelişmiş ülkenin hayal edemediği bir teknoloji. Bu yüzden Avrupalıların bizi kıskandığını hissettim.

2012'DE KÂRA GEÇTİ
Murat Erkan'ı, bu yatırımın sonucu olarak ilk defa 2012 mali yılının sonunda net kâra geçmiş olmak sevindiriyor. Hane segmentinde % 92, kurumsal segmentte % 65, toptan segmentte % 21 büyüme Turkcell Superonline'ın 2012'de % 49 büyümeyle 684 milyon TL gelire ulaşmasını sağlamış. Erkan'a göre kurdukları şebekenin kurumsal, evler ve uluslararası ulaşım için kullanımı normalde yaptıkları yatırımın 8-10 yıl olan geri dönüşünü 1 yıl hızlandırmış. Erkan, "Net kâra 2012'de geçtik bundan sonra hedef, nakit akışında pozitife geçmek" diyor. Erkan'a göre Turkcell'in 3G altyapısının arkasında % 90 fiberoptik varmış. Erkan, "4G geldiği zaman fiber yoksa çalıştıramazsınız" diyor.

 

İstanbul internet merkezi olabilir

FTTH küresel 2012 raporuna göre Türkiye; penetrasyon açısından küresel sıralamada 32 ülke içerisinde Fransa, İtalya, İspanya, Kanada gibi ülkelerin önünde 20. sırada yer alıyor. Dünya Fiber İnternet Konseyi Genel Direktörü Hartwig Tauber'e göre, daha da önemlisi, en hızlı büyüyen Rusya, İspanya, Bulgaristan, Ukrayna'nın olduğu 5 ülke arasında başı çekiyor. Avrupa bizim gerimizde; internet yatırımları için onlar arasında da yarış var. Her ülke öne çıkmak için yarışıyor. İşte bu yüzden Türkiye olarak öne geçmişken yakaladığımız fırsatı kullanmalı ve bölgede internet merkezi olmalıyız. Erkan, "Biz otobanı yaptık. Şimdi otoban başına para almanın yanı sıra alışveriş merkezleri yapmanın zamanı geldi. Veri merkezleri yapıp geliri artırmayı hedefliyoruz. Google gibi büyük oyuncuların buraya gelmesini sağlamalıyız. İstanbul'u internet merkezi yapmak benim hayalim" diyor.
Peki, İstanbul'un bölgede internet merkezi olması hedefi için ne gerekiyor? Erkan'dan duyduğuma göre bu konuda ilk madde olan operatörlerin işbirliği yapması için BTK harekete geçmiş. Bir de düzenleyici kurumlar içerikle ilgili düzenlemeleri yaparsa yani içerikte suç varsa içeriği yapan kurum veya şahsı cezalandırma düzenlemesi gelirse, Google gibi büyük oyuncular pazarlama ofisleri ötesinde Türkiye'ye gelirmiş. Türk şirketler de içeriği barındırmak için yurtdışına kaçmazmış.

‘8 MİLYON HANE HEDEFİNİN YARISINA TALİBİZ’
Erkan, “Hükümetin 2023 hedefleri arasında 8-10 milyon haneye 1000 Mbps hızda internet ulaştırmak var. 2023 hedefi olan 8-10 milyon hanenin yarısına Superonline olarak talibiz” diyor.