Advertisement

Aksoy Holding'in patronu Erdal Aksoy Yönetim Katı'nda konuğumdu. Maktum'un bankasına kaç para ödeyeceğini sordum ancak ser verdi sır vermedi. Aksoy, BDDK onayından sonra söyleyeceğini söyledi. Turcas'ın TAİB bankası ile alakası yok diyen Aksoy, Turcas-Socar ortaklığından çok memnun. Turcas'ın bir özelliği de yeni üyesi ile birlikte yönetim kurulunda üç kadın sayısına ulaşmış olması. Aksoy, "Benim iftihar ettiğim bir hadise. Bu üç hanım da çok önemli bir görevi çok iyi şekilde götürüyorlar. Turcas'da onların sayesinde başarısında farklılık göreceksiniz" diyor. Socar'ın Türkiye'ye yatırıma gelmesinde büyük payı olan Aksoy, yeni ortaklıklara bakın nasıl göz kırpıyor:
■ Dubai Şeyhi El Maktum'un bankası TAİB Yatırım Bankası'nı aldığınız doğru mu?
-Turcas halka açık bir şirket ve bunun Turcas'la bir alakası yok. Aksoy Holding'in diğer gayrimenkul ve turizm işlerinde olduğu gibi Aksoy Holding'in bir teşebbüsüdür. Firmayla imzalanmıştır. BDDK'nın onayını bekliyoruz.
■ Aksoy Holding olarak satın almada hedefleriniz nedir? Finans sektörüne niye giriyorsunuz?
-Grup faaliyetleri de büyüyünce finansın çok önemli, bir ayağı oluyor. Yanlış anlaşılmasın, biz bir yatırım bankacılığı olarak kurulduk. Özellikle kendi sinerjimizle yaratabileceğimiz potansiyelden dolayı önemsiyoruz. Politikalarımıza bakarsanız daima ortaklıklar içinde büyümüşüzdür. Burada da bir başlangıç yapıyoruz, sonra bu bankayı yeni ortaklarla çok iyi noktalara götüreceğiz.
■ Full istasyonlarını Shell'in devralması konusunda gelişmeler neler?
-Aslında Shell Turcas, Full ile bir anlaşma yaptı, fakat anlaşmalara rağmen birtakım karşı taraftan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeme davranışları var. Bunun mücadelesi yapılıyor. Entegrasyon işlemlerinin ne zaman tamamlanacağını açıkçası bilmiyoruz. Aslında bitebilirdi, Rekabet Kurulu'ndan gelen gerekli mesafeyi de aldık, fakat firma yetkilileri son anda gerekli sorumluluklarından kaçındılar. Bununla ilgili yakın zamanda bir açıklama yapacağız.
■ İstasyonlar arası mesafe ve buna bağlı kaynak israfı söz konusu mu?
-Bugüne kadar istasyonlar tamamen Türkiye'nin büyüyen bölgeleriyle paralel yatırımlarını artırıyor. Shell olarak yeni stratejimiz binin üstünde olan istasyonlarımızı Batı'dan sonra Doğu'da da büyüteceğiz. Arkadaşlarımız Güneydoğu Anadolu'dalar, Urfa, Gaziantep, Diyarbakır, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki istasyonlarımız artıyor çünkü biz bu bölgelerin artık kalkınma devresinde olduğunu, hatta belki de inşallah Batı'dan daha hızlı bir kalkınma gösterecekleri kanaatindeyiz. Tabii ki 500 metre ölü yatırım olmaması veya müşterilerine yeterli kalitede hizmet vermesi engellemesi bakımından 500 metre bence doğru bir karar.
■ Konsolidasyon bekliyormuşsunuz?
-Her sektörde, enerjide ileriye dönük bir konsolidasyon olacaktır. Çünkü enflasyon yaratıyor sonra da işin içinden çıkılamıyor öyle olunca da konsolidasyonlar da devreye giriyor.
■ Elektrik üretimi yatırımlarınız devam edecek mi?
-Elektrik üretimi yine Alman ortağımızla birlikte Denizli'de, en büyük ve son teknolojiyken Denizli santralını bitirdik. Faaliyete geçti, tabii biz dengeli gidiyoruz, doğru projelerle, doğru büyüklüklerde, doğru teknolojilerle, doğru ortaklarla yapmaya çalışıyoruz. Sadece bizim değil, ortaklarımızla beraber müşterek karar verebileceğimiz ikinci adımlar muhakkak gelecek.
■ Star rafinerisinin finansmanı için 3.5 milyar dolarlık kredi arayışı nasıl gidiyor?
-Bizim projemiz şu anda krizin en büyük faydalarından yararlanıyor. Yatırım yapmak için uygun bir zaman olması hem serviste hem tedarikte, malzemelerde ve inşaatta ucuz bir devir, bunu değerlendirmek yönünden biz belki de yedi, sekiz milyar dolara çıkacak bir projeyi beş, altı milyar dolara, yani bayağı büyük bir tasarrufla kazandıracağız. Şu anda dünyada finansın ucuzlaması da yine bu yatırım için çok büyük bir avantaj sağladı. Burada 2 milyara yakın özkaynak, geri kalan 3.5 milyar dolar da kredi olacak. 3.5 milyar dolarlık kredimize karşı ilk etapta 7 milyar üzerinde talep geldi.18 yıllık ortalama bir vade kullanıyoruz, Türkiye'nin bugüne getirdiği belki en iyi şartlardan birisi olacak. Şu anda 18 yıllık kredi kullanmak için çok uygun bir zaman.