Sepet kurda 2.47'li rekor seviyelerle 2013'ün son iş haftasına girerken, yılın "en"lerini istanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvanla konuştuk. Bahçıvan'a göre 2013 yılı, % 3.5-4 gibi bir büyümeyle tamamlanacak ve sanayinin büyümeye katkısı % 11.5 arasında olacak. Bahçıvan, "Asıl önemli olan sanayinin yarattığı katma değer ve kârlılık açısından yılı nasıl kapattığı. 2012'de kurların olumlu gitmesinden dolayı finans gelirleri sanayinin genel performansına daha olumlu bir yansıma yapmıştı, fakat bu yıl bilançolar üzerindeki kurlardan gelen olumsuz katkının da geçen senenin aksine çok daha olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum" diyor.
Bahçıvan'a göre üretimin büyümeye daha çok destek vermesinin yolu bankaların yanı sıra bilimle el ele vermekten geçiyor. Bahçıvan, "Türk sanayiinin yönünü değiştirebilmesinin en önemli noktası sattığımız her malın içerisine bilimin katkısını koyabilmemizden geçiyor" diyor. Bahçıvan'a göre, FED'in tahvil alım programını azaltmaya başlaması ile para ' 2013'teki kadar bol olmayacak. Bahçıvan, "Hepimiz FED'in yeni başkanının iki dudağı arasındayız. Türkiye'nin ne yazık ki tasarruflarının payının % 12'lik bir seviyede olmasıyla içeride sanayimiz için yeterince bir fon oluşturulamıyor. Türk sanayii kendini fonlamak için yabancı kaynaklara bir şekilde mahkûm. Yabancı kaynaklarda da bir düşme olduğu takdirde direkt olarak sanayi kredilerine olumsuz yansır" diyor.
Bahçıvan, iSO'nun yeni yönetimindeki strateji değişimini de şöyle anlatıyor: "Türk sanayicisi olarak yeni dönemde, bilek güreşi yapmak yerine bankalar ve bilimle el ele vereceğiz". Nitekim geçtiğimiz
hafta istanbul Sanayi Odası ile Bankalar Birliği arasında yapılan toplantıda sanayiye daha fazla kaynak ayırmanın yolları tartışılmış. Bahçıvan, üzerinde durulan konu başlıklarını; "Teminat mektuplarının hafifletilmesi, KKDF yükünün kaldırılması, alacak sigortasından bir fon oluşturulması ve banka teminatıyla özel sektör tahvillerine hız verilmesi ve Türkiye Kalkınma Bankası'nın sanayi yatırımına destek vermesi" olarak sıralıyor.
Yerli üretim T40 sanayi bilim işbirliğine örnek
Bahçıvan'ın sanayi ve bilim işbirliği söylemine en güzel örnek, Turkcell'in yerli malı akıllı telefon olarak ilk defa Manisa'da üretimine başladığı T40.T40'ın ilk yerli akıllı telefon olarak Manisa'da üretilmesi bence 2013 yılında sanayinin "en"leri arasında yer almalı. Türkiye'nin sanayiye bakışı açısından yepyeni bir hamle ve Apple'ın New York, Şanghay'dan sonra dünyadaki üçüncü büyük mağazasını istanbul'da açmasıyla eşzamanlarda satışa sunulacak. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler'den duyduğuma göre daha önce siyah ve beyaz renkleriyle satışa sunulan T40'ların Türkiye'deki üretiminde kırmızı ve beyaz tercih edilmiş. Öztürkler, "Şimdiden Ukrayna'dan 10 bine yakın T40 siparişi aldık. Moldova ve Doğu Bloku bölgesinde de rahat satabiliriz" diye konuştu.